Ciutat

El Vallès també vol sortir al mapa i atraure turisme metropolità

Sant Llorenç Savall és una de les poblacions que podria rebre més visitants / LLUÍS FRANCO

Els pobles vallesans, especialment els limítrofs amb el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, podrien erigir-se aquest estiu com a alternativa de cap de setmana. De fet, té tota la població de Barcelona i de la seva àrea metropolitana com a possibles visitants.

I els allotjaments turístics de la comarca volen aprofitar per situar-se al mapa. “Ja és hora que la gent vulgui conèixer el país!”, diu Josep Saladelafont, qui regenta l’hostal Cal Pla juntament amb la seva parella. “Si dius Sant Llorenç a seques, molt poca gent sap on és”, afegeix, “fins i tot gent de Sabadell, eh?”. El mateix símil que planteja Francesc Sánchez, de Naturcasas: “Si li dius a algú de Barna que estem a Sentmenat, et contesten que no saben on és això”.

La seva aposta és el turisme que fa senderisme. “Estem a un lloc privilegiat, ja que per aquí passa la GR-5 i la Ruta dels 4 mons, que enllaça Matagalls amb Montserrat en 5 etapes, d’uns 25 quilòmetres cadascuna”, explica Saladelafont. Igualment, a la Vall d’Horta s’hi troba la finca La Muntada, amb les vinyes de les quals s’elaboren els vins 5 Quarteres; així com la impotent masia modernista del Marquet de les Roques, cèlebre per ser el refugi dels lletraferits de la Colla de Sabadell. “Però fins a aquesta banda de Sant Llorenç hi has de venir expressament, perquè no és un lloc al qual la carretera et porti”, afegeix. Els revolts també han afegit aquesta distància psicològica. Fins i tot apunten que altres zones del parc natural, com el redol dels pobles de Mura i Talamanca (més associats als visitants de Terrassa), són força més coneguts.

“Semblarà la Rambla?”

Ara bé, si la pujada a la Mola ja “sembla la Rambla” de normal, podríem trobar-nos un excés aquest juliol?. “Si els excursionistes van amb respecte i no malmeten res, serà positiu que més gent conegui la comarca”, exposa Elisenda Campi, de la Unió Excursionista de Sabadell. “Perquè anar a Tailàndia però no conèixer Sant Llorenç…”, diu sense acabar la frase. I recomana buscar rutes alternatives: “No tot és la Mola, tenim centenars de camins!”.

Igualment, Naturcasas ja ha començat a rebre sol·licituds per a l’estiu. “La gent està farta d’estar a casa i mira de planificar-se”, explica Francesc Sánchez, qui avança que enguany revisaran el preu a la baixa o faran algun tipus d’oferta per incentivar el turisme.

Són els revolts fins a Sant Llorenç Savall són una distància psicològica? / LLUÍS FRANCO

Sabadell, fluix en promoció

Però si s’ha de fer promoció, cal començar-la ja. És l’opinió de l’economista Joan B. Casas, qui sosté que la comarca té molts atractius. I la ciutat de Sabadell també, però veu difícil que rebi turistes aquest estiu. “No hi ha turisme perquè mai s’ha fet una política de promoció”, sosté. De fet, considera que Terrassa sí que ha sabut vendre el seu atractiu de patrimoni industrial. “Ens porten cert avantatge en publicitat”.

Tot i així, des del Gremi d’Hostaleria de Sabadell, Jordi Roca confia que l’agost sigui un mes de bastant treball.

Vacances post-Covid: tornem al poble

Comentaris
To Top