Ciutat

La segregació escolar podria créixer el pròxim curs a Sabadell

Alumnes de l'Escola Samuntada, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

Es parla ‘d’efecte company’ quan un alumne vulnerable es beneficia d’estar rodejat d’estudiants diversos, i això facilita que el seu rendiment augmenti fins a aproximar-se al dels altres. En contraposició, dades d’informes PISA apunten que, a les aules on només hi ha alumnat pobre, el nivell dels estudiants als 15 anys és dos cursos i mig inferior al que hauria de ser. Aquest és un dels impactes que provoca la segregació escolar, que a Sabadell és del 47% a primària i del 36% a secundària, segons un informe de la Fundació Bofill. La crisi econòmica i els canvis en la preinscripció a les escoles, que ha estat preferiblement on-line, contribuiran que aquesta situació s’accentuï el pròxim curs.

Les dificultats tecnològiques afegides per matricular-se provocaran que augmenti el nombre de famílies vulnerables que ho faran fora del termini. En conseqüència, ja no optaran a les places reservades que tenen, que ja de per si són molt poques, a centres equilibrats socialment. “És necessari detectar bé l’alumnat vulnerable que no s’ha inscrit. Identificar-lo bé i amb l’Oficina Municipal d’Escolarització acompanyar-los per distribuir-los en centres diferents. Els municipis que ho compleixen, fan un salt molt important en la segregació escolar”, considera el cap de projectes de la Fundació Bofill, Joan Cuevas. El sabadellenc també reclama que augmenti el nombre d’aquest tipus de places i que s’estengui fins al setembre el termini per reservar-les, ja que la crisi econòmica, a més de precarietat, incrementarà la mobilitat i els canvis de domicili.

A Sabadell hi ha identificats 15 centres educatius de màxima complexitat: són aquelles on s’acumulen més d’un 60% d’alumnes que tenen dificultats idiomàtiques per raó d’origen o les seves famílies carreguen problemes socioeconòmics. Paral·lelament, hi ha sobredemanda a algunes escoles del Centre.

Una única inscripció virtual

Un d’aquests centres de màxima complexitat és l’escola Joan Maragall, al barri de Can Puiggener. Aquest any només una única família s’hi ha preinscrit a través d’internet. Un dels motius ha estat la falta de recursos i de competències digitals de moltes famílies. “No ho han sabut fer o no tenen correu electrònic. Per donar cita prèvia per fer la preinscripció presencial hem trucat personalment a totes les famílies que tenen germans a l’escola i han vingut cada mitja hora i ben protegits. Només ho ha fet per internet una família que és nova, encara no té cap fill a l’escola”, explica la directora del centre, Cristina Amat, qui fa 14 anys que treballa al centre educatiu.

Publicitat

Quan Amat va començar a fer-hi classes, explica que la meitat d’alumnes eren de famílies d’origen “autòcton”, però que amb el temps aquestes han preferit marxar a escoles de fora del barri de Can Puiggener. En aquests moments, apunta que més d’un 90% de les famílies de l’escola són d’origen africà, moltes de les quals “es troben en una situació socioeconòmica complicada”.

Encara que en els darrers anys la tendència ha millorat, Sabadell està entre els 15 municipis de Catalunya amb més segregació escolar. Per combatre-la, el programa Magnet, de la Fundació Bofill, el Departament d'Educació i la Diputació de Barcelona, amb l’Ajuntament, instauren projectes educatius innovadors a centres amb poca demanda. Un cas d’èxit en què s’ha aconseguit un estat d’equilibri social ha estat l’escola Samuntada. Es teixeixen col·laboracions amb centres de prestigi: primer amb l’Institut Català de Paleontologia i actualment amb el la Corporació Sanitària Parc Taulí. En els darrers cursos, l’escola va tenir sobredemanda.

“Ha estat un miracle”

Robert Velàsquez, director de l'institut Miquel Crusafont, els dies abans de la preinscripció contestava correus electrònics a famílies fins a les dues de la matinada. L'endemà s'hi posava a les 7 del matí. Aquest any, entre un 10 i un 15% d’alumnes no s’ha preinscrit i ho haurien d’haver fet. Altres s'havien equivocat: "Algunes famílies s'havien equivocat i s'havien matriculat a altres instituts, hem hagut de trucar-los per anul·lar les preinscripcions i fer-ho bé", comenta. 

Però s’ha aconseguit que un 70% de les inscripcions a l’institut, que és de màxima complexitat, siguin telemàtiques: “Això ha estat un miracle”, comenta. Per aconseguir-ho, entre altres mesures, han demanat la llista d’alumnes de les escoles Arraona i Cifuentes i han trucat, un per un, als alumnes que no s’havien inscrit: "Hem parlat amb els directors. M'és igual si es matriculen en el nostre institut o en un altre. El que no vull és que surtin del sistema, que no es quedin penjats per culpa de la pandèmia".  La secretaria del centre, a més, ha ajudat telefònicament a fer els diferents passos a les famílies, moltes de les quals han hagut d'utilitzar el mòbil. Potser no ha estat un miracle. 

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top