Ciutat

‘Sold out’: nou de cada deu negocis de l’eix central de Sabadell, oberts

La fase 1 ha recobrat la vida del comerç i de la restauració de Sabadell. L’eix central –Passeig Manresa, plaça Major i la Rambla– va recuperar ahir l’activitat quasi per complet: pocs negocis es van quedar amb la persiana abaixada. De fet, nou de cada deu negocis van decidir obrir (87%) coincidint amb el relaxament de les mesures de confinament. La resposta ciutadana va ser immediata, els veïns van passejar-se per les botigues i les terrasses van fer ple, una imatge que no es veia des de feia 72 dies.

El motor de la recuperació van ser les cafeteries, els bars i els restaurants, fins ara obligades a tancar. De la nit al dia, mai millor dit, el Centre es va refer: el diumenge –encara en fase 0– només un 13% dels negocis de restauració estava en actiu. Dilluns, el primer dia de fase 1, l’activitat registrada va escalar fins a arribar a un 65,5% gràcies a la recuperació limitada de les terrasses (un 73,3% en el cas dels bars i restaurants i un 57,1% pel que fa a les cafeteries i les gelateries).

/ VICTÒRIA ROVIRA

Malgrat l’eufòria generada pel canvi de fase, un terç del sector ha decidit no obrir. Si més no, de moment. La falta d’una terrassa on poder col·locar els clients i qüestions logístiques i sanitàries són els motius principals. “He vingut per fer neteja i posar-ho tot en ordre”, explicava el dilluns el gerent del Bar Catalunya, que ha decidit esperar fins aquest dimarts. Uns metres Rambla avall, el restaurant La Cullereta acaba de fer uns últims retocs per poder rebre amb les portes obertes els clients en qüestió de dues setmanes. No vindrà d’uns dies més.

Canvi de rumb per al comerç

Amb el retorn de les terrasses, l’activitat del comerç –que ja s’havia reprès amb la fase 0,5– s’ha consolidat i ja s’apropa al ritme d’abans de la crisi de la Covid-19. El cartell d’obert penja del 94% de les botigues de l’eix central –105 de 112 comerços–, una fotografia diferent de la d’ara fa una setmana, en què quatre de cada deu establiments seguien tancats.

Les bones dades es deuen a la recuperació progressiva de les botigues de roba, que constitueixen un de cada quatre comerços. Minoristes i grans marques de moda s’han sumat a les joieries, establiments de bijuteria, perfumeria i de calçats, que tornen a estar de cara al públic –salvant algunes comptades excepcions–.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Hi ha una sensació d’optimisme. Les botigues esperen fer calaix aprofitant que estan obertes”, assenyala el president de Pimec Comerç al Vallès Occidental, Xavi Olivé. Creu que el comerç de proximitat ha sortit reforçat de la crisi davant del model de les grans superfícies. Les sensacions des de la Rambla apunten en aquesta línia: fins i tot les noves iniciatives de negoci, com la botiga de Tous al principi de la Rambla, mantenen el calendari de les obres per obrir pròximament.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Des del comerç, confien que l’embranzida vinguda amb les terrasses serveixi per enfortir els negocis. “La restauració representa un efecte crida per a les botigues”, reivindica Olivé. De moment, encara és d’hora per celebrar-ho com a èxit. La satisfacció no serà completa fins a recuperar el 100% de l’activitat i per això caldrà esperar encara uns dies (i unes fases) més.

D’on hem aconseguit les dades sobre l’eix central? Hem partit d’un estudi que va realitzar Solucions Geoinformació i Territori sobre l’activitat al centre durant la fase 0,5 (a data de 19 de maig). Posteriorment, el D.S. ha complementat el treball de camp i ha tornat a fer una prospecció sobre els mateixos negocis el dilluns 25 de maig, primer dia de la fase 1 a Sabadell.

Comentaris
To Top