Ciutat

VÍDEO: Els marxants de Sabadell reclamen obrir “immediatament” els mercats ambulants

manifestació marxants mercadillo mercat ambulant / VR
Els manifestants exigeixen reobrir davant les portes de l'Ajuntament / Victòria Rovira

El Pedro té quatre fills i fa més de 81 dies que no entra ni un euro a casa seva. Té una parada a dos mercats ambulants de Sabadell i la seva situació laboral l’ha obligat a demanar caritat a l’Església. “Mai no m’havia trobat en aquesta situació”, assegura. El Ramon, pare de família, ha hagut de vendre la seva furgoneta per sobreviure. Per ells, pensar com comprar gènere per a la nova temporada sense haver ingressat res es converteix en un trencaclosques.

Són dues de les més de vuitanta històries, amb matisos però un mateix rerefons, que es manifesten davant les portes de l’Ajuntament de Sabadell. I totes, sota el mateix lema: “Volem treballar“. “Hem de conformar-nos i que només mengi un 25% dels venedors?”, lamenta. Els marxants s’han presentat amb una proposta ferma per poder obrir com més aviat millor: reduir un metro cada parada per ampliar l’espai total als mercats.

Greuge comparatiu

Xavier Oriola, president de l’Associació Empresarial de Marxants de Catalunya, assegura que els paradistes prendrien les mesures pertinents per garantir la salut pública. També creu que “es tracta de voluntat política” i considera que és “fàcil” mantenir la distància de seguretat a la majoria dels mercats de Sabadell.

L’ordre ministerial determina que els mercats ambulants poden obrir al 25% de la seva capacitat, però deixa en mans de l’Ajuntament la decisió final. Per tant, el municipi té potestat per ampliar l’espai que ocupen les parades per poder ampliar-ne el nombre. Així, per poder obrir totes les parades, caldria ampliar la superfície per quatre. O esperar a la fase 3.

mercadillo mercat ambulant sabadell manifestació marxants VR

Una dona es manifesta a la plaça de Sant Roc / Victòria Rovira

“No podem esperar a la fase 3 per obrir, hem de menjar a la fase 1”, reclama una manifestant a Sonia Sada, regidora de Comerç, Consum i Turisme, que ha atès els manifestants. “Tenim contractes individuals, quin sentit té que ho limitin a un 25%? De cada deu persones només podrien treballar quatre”, afegeix Oriola. En aquest sentit, reitera que “el contagi és més difícil a l’aire lliure” i que aquesta mesura és un greuge comparatiu respecte als comerços sedentaris.

Continuen les negociacions

Els paradistes rebutgen l’opció que proposava l’Ajuntament d’ampliar els horaris per fer diferents torns entre venedors ambulants. Segons ells, és “inviable” perquè només a muntar i desmuntar les parades s’inverteixen unes tres hores. Tampoc preveuen esperar fins a la fase 3.

Els marxants ho tenen tot preparat per poder obrir en el moment que se’ls doni l’ordre. Guants per a la clientela, mascaretes, gel, paper i una paperera de pedal. “Si se’ns diu que sí, demà mateix comencem, tenim més mesures que les mateixes botigues”, reclama un paradista a Sada. D’altres també recriminaven que a municipis propers com Barberà del Vallès o Parets del Vallès ja s’ha donat llum verda a l’obertura de la totalitat de les parades.

També Montse González, responsable de l’àmbit de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Sabadell, ha escoltat les peticions dels manifestants. Però ha passat la pilota al govern central: “La llei ens limita, estem treballant per agilitzar el procés garantint l’ordre ministerial”, diu. Sada defensa que a Sabadell hi ha sis mercats ambulants i “és més difícil organitzar-ho” que a altres municipis on només n’hi ha un.

L’Ajuntament planteja esperar fins a la fase 3 per obrir el 100% dels mercats ambulants

Comentaris
To Top