Publicitat
Ciutat

La síndica atén 2.120 casos el 2019

La síndica municipal de greuges, Eva Abellan, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

2.120 atencions, 231 casos oberts i 161 casos tancats. Aquest és el balanç numèric que resumeix l'actuació de la síndica municipal de greuges, Eva Abellan, durant el 2019. En total, les consultes a la síndica s'han incrementat un 21% respecte a l'any 2018, el que significa que "la figura està cada cop més reconeguda", aposta la síndica.

Així ho ha anunciat Abellan en la roda de premsa, on ha presentat la memòria anual del 2019 amb les actuacions realitzades. Les principals demandes tenen a veure amb problemes amb l'escolarització dels petits, l'habitatge o la pobresa energètica. La síndica ha destacat, però, l'increment de les denúncies per problemes amb la preinscripció escolar.

El Districte 1 lidera el rànquing

De nou, les queixes provenen primordialment de veïns del Districte 1, que representa un 37% de les queixes. En segon lloc, un 15% de les sol·licituds provenen del Districte 5 i el 10% del Districte 6. La naturalesa de les atencions també varien segons la barriada. Mentre que al Districte 1 les preocupacions que es dibuixen tenen a veure amb l'escolarització, les conductes incíviques o la mobilitat, els veïns del districte 5 o 6 presenten queixes vinculades a l'habitatge, la pobresa energètica o la renda garantida.

Publicitat

Ni el dret de l'habitatge ni l'accessibilitat a l'espai públic estan (encara) garantits a Sabadell. Així ho considera la síndica, que assegura que "l'emergència habitacional està cronificada" a la ciutat. En aquest sentit, explica que amb l'arribada del confinament i l'habilitació d'un espai d'atenció per persones sensellar, els usuaris "estan recuperant la dignitat" i han fet un pas més enllà per "reinserir-se a la societat": "Com més igualitàries siguin les ciutats, més qualitat de vida per tothom", insisteix. Així, també assenyala la manca d'una residència pública a la ciutat: la "pandèmia ha evidenciat el problema".

Per grans temàtiques, les atencions d'Eva Abellan tenen a veure amb el capítol de ciutadania i entitats (42%), queixes de transparència i bona governança (26%) –hisenda municipal, silenci administratiu o lentitud burocràtica–, sostenibilitat o espai públic (15%), convivència i consciència ciutadana (15%) i repensem ciutat (2%).

Casos tancats pel silenci de l'Ajuntament

La síndica ha tancat 161 expedients, alguns amb data del 2016. Abellan ha tancat amb greuge tots els casos del 2016 i 2017 pendents de resposta de l'Ajuntament. "Només el fet de vulnerar el termini màxim d'un mes que té l'Ajuntament per contestar les preguntes de la síndica, ja es considera un greuge", ha etzibat Abellan.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top