Ciutat

La suspensió de la Festa Major impacta en col·lectius i entitats

Una imatge d'arxiu de la Festa Major del 2018 / VICTÒRIA ROVIRA

Quedar-se sense Festa Major era una opció, però més o menys hi havia l’esperança de poder-la celebrar en un format reduït. Les entitats de la ciutat han treballat les darreres setmanes amb la previsió que podrien organitzar alguns dels actes amb un altre format, però ara es troben amb la necessitat de repensar la seva activitat.

Així es manifesta el portaveu de la Comissió de Festes Populars de Sabadell, Pau Recio, que assegura que la cancel·lació total ha estat un cop dur. “Feia mesos que estàvem treballant en un programa que s’adeqüés a la normativa, ens hi hem trencat el cap, i al final no tindrà els seus fruits”, lamenta. Les tretze entitats que configuren el col·lectiu beuen dels actes de la Festa Major, ja que el que recapten en els quatre dies d’actes els permet mantenir una estabilitat econòmica la resta de l’any.

Per aquest motiu tenen previst traslladar a l’Ajuntament algun tipus de flexibilitat per poder seguir ingressant els imports previstos en matèria de subvencions per acte celebrat. “Proposem fer la programació prevista aquells quatre dies des d’ara i fins a finals d’any o fins i tot fins al juny de l’any que ve, activitats com les Barraques, el Saballut de Ferro, els Titius, l’Animalada o els Garrotins”, destaca Recio, activitats que ja s’havien reformulat per a la pretesa Festa Major de forma itinerant i que ara es volen redibuixar a llarg termini.

Algunes entitats, com els Diables de la Creu Alta, ja havien assumit una despesa extra pensant en la Festa Major. “Ja hem pagat l’assegurança de foc només pensant en la Festa Major, ja que ens han caigut tots els actes que teníem previstos aquest any”, lamenta Sílvia Burillo, membre del col·lectiu. En aquest cas, els suposa un import d’entre 300 i 600 euros, però hi ha entitats en què aquest import s’eleva. “Si no es programa res, moltes entitats ho passaran molt malament”, adverteix Recio.

Les colles geganteres també lamenten no poder-se passejar els dies de màxima esplendor a la ciutat: “Davant la possibilitat de rebrots, no hi podem dir gaire, però”, lamenta Albert Gusi, president dels Geganters de Gràcia, que encara tenen l’esperança de poder celebrar la festa del barri: “És la tercera setmana de setembre, encara tenim cert marge”, diu.

Els restauradors, com els de l’Eix Macià, reconeixen que per Festa Major hi ha un risc de rebrot, sobretot a la seva zona, on se situa habitualment la fira d’atraccions. “Per cada local passen mil clients, si només un dona positiu, el risc és molt elevat”, admet Javi Fernández, propietari del Bar Popeye, que accepta la decisió tot i les pèrdues que els suposarà: “Podíem guanyar uns 50.000 euros, però cap rebrot no ho compensa”. Pel que fa al comerç, Josep Maria Porta, de Sabadell Comerç Centre, admet que serà un cop dur, però que cal ser prudents: “No ens la podem jugar i que a partir de les concentracions tornem a reactivar els tancaments”, adverteix.

Comentaris
To Top