Publicitat
Ciutat

El govern espanyol aplicarà restriccions a ciutats com Sabadell per frenar la Covid

El govern espanyol i la Comunitat de Madrid han pactat aquest dimecres que s’apliquin les mateixes restriccions per frenar l’epidèmia de Covid-19 a totes les ciutats de l’Estat de més de 100.000 habitants. Es tracta d’una mesura que encara no s’ha detallat i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimarts al vespre, amb aplicació a partir de dimecres, quan es traslladi el detall als conseller de Salut d’arreu de l’Estat a través del Consell Interterritorial.

Tot i que les comunitats són les que tenen les competències per gestionar la pandèmia un cop derogat l’estat d’alarma, l’acord arriba després de l’estira i arronsa entre el govern de Pedro Sánchez i el de la comunitat de Madrid, que no volia que s’apliquessin unes mesures restrictives en exclusiva en el seu territori tot i reunir el 40% dels casos positius de Covid de tot l’Estat.

A més de Sabadell, la mesura afectarà les següents ciutats catalanes: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Girona.

En la roda de premsa, Illa ha admès que la situació és “complicada” i demana “actuar amb contundència”, en un escenari de discrepàncies amb el govern madrileny, que no vol limitar activitat i contactes de la mateixa manera que ho voldria fet l’executiu estatal per intentar frenar la corba de contagis de Covid-19 en aquesta Comunitat Autònoma.

En aquest context, els equips d’Illa i Ayuso s’han reunit aquest dimarts a la tarda per intentar pactar una estratègia conjunta, i de la reunió n’ha sortit la proposta que el paquet de mesures (de restricció de la mobilitat i dels contactes socials) s’apliqui a qualsevol ciutat espanyola de més de 100.000 habitants que superi determinats llindars de contagis.

Illa proposarà l’acció “coordinada” en salut pública aquest dimecres al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, per aplicar-la als municipis que tinguin una incidència de 500 casos positius per 100.000 habitants en els darrers 14 dies, amb una “positivitat” de les PCR superior al 10% i amb un índex d’ocupació d’UCI superior al 35%.

El ministre no ha volgut concretar les mesures de restricció, que es posaran sobre la taula demà en el marc de la reunió del Consell Interterritorial. Illa també ha dit que si s’aprova la mesura les restriccions seran efectives a la Comunitat de Madrid “i això és una bona notícia per a tothom”.

Segueixen negociant

De la seva banda, el govern de la Comunitat de Madrid ha afirmat que ambdues administracions s’han emplaçat a “seguir negociant” els criteris tècnics per establir a l’hora de prendre mesures de restricció de mobilitat i activitat davant l’evolució del coronavirus.

També afirma que a la reunió del Consell Interterritorial de dimecres traslladarà “la seva proposta” que hi hagi un criteri únic per a totes les Comunitats Autònomes i que es facin PCR d’origen “per major seguretat” a l’aeroport de Barajas, així com un reforç a Renfe i AVE.

L’executiu madrileny considera que la reunió d’aquest dimarts ha servit per “enfortir la seva postura” en l’objectiu de doblegar la corba de la Covid-19.

Publicitat
Comentaris
To Top