Ciutat

Desmantellada una web pedòfila portuguesa amb detinguts a Sabadell

La Policia Nacional ha desmantellat una pàgina web que, presumptament, es dedicava a la venda de material d'abús sexual infantil. S'han detingut 12 pedòfils a Sabadell, però també a Barcelona, Girona, Càceres, Albacete, Cadis, Castelló, Madrid, Màlaga, Múrcia, València i Portugal.

L'administrador de la web es trobava al país lusità i va ser arrestat per la policia d'allà gràcies a les indicacions de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la policia espanyola. La posterior investigació sobre els usuaris del web va permetre la identificació i detenció dels pedòfils, que intercanviaven el material a través de missatgeria instantània. La investigació ha comptat amb la col·laboració d'Europol, Interpol i la Policia de Seguretat Pública de Portugal.

La investigació va començar gràcies a una informació ciutadana rebuda a través del portal de la policia que va posar als agents sobre la pista d'un lloc web de distribució comercial de material pedòfil. Els policies van procedir a l'anàlisi detallada del web investigat, aconseguint dades que van permetre el rastreig i localització del seu administrador, un ciutadà resident a Portugal i que obtenia regularment abundants beneficis econòmics derivats d'aquestes activitats.

Amb la finalitat de rendibilitzar el negoci i obtenir importants guanys, oferia dues vies diferents: una és efectuar un pagament directe a través de monedes virtuals o de plataformes de gestió econòmica en línia, cosa que permet al visitant evitar la publicitat. El segon camí és interposar entre la pàgina i les imatges d'abusos sexuals a menors un intermediari publicitari. D'aquesta manera, cada vegada que algú accedeix a aquest enllaç, el creador del web il·legal rep una petita contraprestació.

En determinar la seva ubicació a Portugal, la Policia Nacional va sol·licitar a través d'Europol la col·laboració dels seus homòlegs en aquest país i, d'acord amb la informació facilitada pels agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, va ser detingut, ingressant posteriorment a la presó. La pàgina estava allotjada en un proveïdor de serveis i, davant el requeriment de les autoritats espanyoles, va ser desmantellada.

Identificació de dotze pedòfils

No obstant això, els investigadors van continuar l'anàlisi de la web i van localitzar un apartat de grups de missatgeria instantània dedicat a material d'abús sexual infantil. D'aquesta manera es va aconseguir la plena identificació de la resta de pedòfils a Espanya que, havent entaulat contacte a la web, utilitzaven aplicacions de missatgeria a través de telefonia mòbil per intercanviar material sexual de menors. Alguns d'ells exhibien actituds jocoses davant els abusos a nens i tenien un consum compulsiu de material il·legal.

Entre ells destaca la detenció d'un individu a Màlaga que era un dels membres més actius en aquests canals investigats i amb més volum de material il·legal compartit, un total de fins a 38 vídeos de nens de molt curta edat sotmesos a greus abusos sexuals. També crida l'atenció la presència d'un menor d'edat, arrestat a Barcelona, que havia compartit 49 vídeos i 9 fotografies de nenes molt petites en molt poc temps.

Joventut dels pedòfils arrestats

Cal destacar la joventut dels detinguts, dels quals quatre eren menors d'edat i set eren a la vintena, i el telèfon mòbil era el mitjà principal de comissió de delicte. Els menors sovint disposen d'aquesta eina de connexió a internet sense supervisió i, de fet, és l'instrument preferent per a això.

Els agents han acreditat que els investigats posaven en comú consells per eludir la seva responsabilitat penal, evitant ser detectats i intercanviant informació sobre canals que garanteixin al màxim la seva privacitat i seguretat. A més, i com és habitual, utilitzaven codis i argot per evitar cridar l'atenció sobre el material que realment albergava.

Durant la investigació, els agents van aconseguir identificar també a dos ciutadans colombians, i la informació es va remetre a través d'Interpol a aquest país perquè actuessin d'acord amb la seva legislació.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top