Ciutat

El ple de Sabadell concedeix la medalla d’or de la Ciutat a Pere Casaldàliga: “És més que merescut”

Sabadell fa un pas més per concedir la medalla d’or de la Ciutat a Pere Casaldàliga (1928-2020). El ple municipal ha donat llum verda a atorgar la màxima distinció de la ciutat al missioner religiós, reconegut arreu del món per la seva defensa dels drets dels col·lectius més vulnerables. Casaldàliga era considerat el bisbe de tots els pobres. La decisió s’ha pres per unanimitat de tots els grups, que han destacat el paper del sabadellenc, un nom propi que va creuar l’oceà atlàntic i va deixar la seva petjada entre els indígenes de la regió de l’Araguaia, al Brasil.

Tots els grups municipals han anat a l’una a l’hora de parlar del paper del bisbe. Precisament, la unanimitat que genera la figura de Casaldàliga no ha passat per alt en el grup de Ciutadans. El seu portaveu, Adrián Hernández, ha considerat que el missioner és un “personatge de consens” a la ciutat, una fet destacable després dels “moments convulsos” que s’han viscut a Catalunya en els darrers anys. “És més que merescut”, ha exposat Hernández.

El bisbe Pere Casaldàliga / ACN (Joan Guerrero)

Des de Junts per Sabadell, el regidor Francesc Baró ha lamentat que la concessió del títol honorífic hagi estat de forma pòstuma. “Sembla que t’hagis de morir per tenir un reconeixement“, ha expressat el representant juntaire, que hagués preferit que se li hagués concedit en vida. La portaveu de la Crida, qui s’ha referit a Casaldàliga com un referent en la defensa dels drets de les persones desfavorides, ha coincidit amb Baró.

ERC ha dedicat un discurs emotiu a Casaldàliga. El líder republicà, Gabriel Fernàndez, ha recordat frases cèlebres del bisbe de tots els pobres. els republicans han anat un pas més enllà i han demanat dedicar un carrer al personatge de forma pòstuma. Per això, han demanat recuperar la comissió del nomenclàtor, que no es reuneix des del 2018. Des del Govern municipal, el portaveu, Pol Gibert, ha explicat que el vist-i-plau del ple municipal obre un procés administratiu per concedir la distinció, que es produirà el primer semestre de 2021.

El bisbe Pere Casaldàliga, en una imatge de l’Associació Araguaia.

Un home d’impacte a Sabadell

Casaldàliga va arribar a Sabadell el 1952, amb 24 anys, per fer-hi de professor claretià i de sacerdot. A la ciutat va destacar per la seva feina en els barris de Ca n’Oriac, Torre-romeu i Can Puiggener, barris construits amb les mans dels nouvinguts i que es trobaven en molt mal estat, en plena marginalitat. Casaldàliga va formar espiritualment i intel·lectualment molts joves de la ciutat. Va ajudar-los a tots, sense distincions: mai va discriminar segons les ideologies en un context complicat per la dictadura, fet que va molestar al clergat conservador de l’època.

D’acord amb els seus principis, l’any 1957, Casaldàliga va fundar la revista Eufòria. Era una revista aparentment religiosa, però tocava temes polítics i socials encoberts. La van acabar prohibint.

El llegat de Pere Casaldàliga a Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top