Publicitat
Ciutat

Les pèrdues de TUS s’elevaran a 5,3 milions el 2021 per la Covid

La falta de passatgers amb l’epidèmia obliga l’Ajuntament a fer una aportació extraordinària a la TUS

Un autobús de la línia L15 en una imatge d'arxiu / ÓSCAR ESPINOSA

Menys passatgers, menys ingressos, més dèficit. Transports Urbans de Sabadell (TUS), l’empresa gestora dels autobusos de la ciutat, empitjora les seves previsions per al 2021. La caiguda d’usuaris amb la crisi de la Covid-19 es traduirà en més dèficit per a la companyia, fins a arribar als 5,3 milions d’euros l’any vinent. Respecte abans de la pandèmia (2019), s’estima que les pèrdues del transport públic sabadellenc augmentaran un 17%.

“El coronavirus ha alterat dràsticament el comportament del transport públic, un servei essencial per a la societat”, exposa el regidor d’Espai Públic, Jesús Rodríguez. Aquesta davallada es mantindrà per al 2021, segons les estimacions del govern municipal. S’estima que la demanda quedarà tocada i que els ingressos de TUS –provinents dels viatges en bus– se situaran en 7,8 milions d’euros. L’Ajuntament haurà de respondre a part les obligacions amb fons municipals.

La baixa demanda preocupa al Departament d’Espai Públic, per la incertesa sanitària (i també econòmica). Creuen que un escenari de crisi –i un augment de l’atur– podria reduir la mobilitat laboral i, per tant, el nombre d’usuaris. “La remuntada no arribarà fins al 2022”, auguren des de l’Ajuntament.

7,5 milions de pèrdues el 2020

L’any 2021 no serà tan dolent com el 2020. En els dies més crítics del confinament domiciliari, la demanda va caure fins al 92%. Tres mesos de mobilitat restringida, sumats a les limitacions recents, deixen unes pèrdues de 7,5 milions d’euros per al 2020 (abans de tancar l’exercici). En aquest període, l’Ajuntament ha reforçat els serveis en les principals línies d’autobús i ha posat en marxa mesures de prevenció, com la instal·lació de gel desinfectant.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha de fer front al dèficit extraordinari de TUS a través d’una subvenció. L’Ajuntament espera rebre 2,2 milions d’euros, però de moment només ha cobrat el 25% (472.519 euros), segons assenyalen fonts municipals. El regidor Rodríguez considera que hi ha un clima “d’incertesa” respecte als ajuts externs.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top