Ciutat

El misteri del cap Vulcà: prové de l’escultura del Castell de Can Feu?

Una foto a la pàgina de Facebook del Museu d’Història de Sabadell del cap del déu Vulcà ha fet saltar la llebre a l’Associació Cultural Can Feu. El motiu? Asseguren que correspon a l’escultura que dècades enrere vestia, juntament amb Zeus, Mercuri i Hebé, les escales exteriors del Castell de Can Feu. Del cap del déu Vulcà original, a hores d’ara, no es coneix el seu parador. En els anys de la postguerra, abans del 1950, va ser decapitat, possiblement, en un acte vandàlic.

El cap en discòrdia al Museu d’Història de Sabadell / Roser Enrich (MHS)

Diverses dècades després, a principi dels anys 1990, unes tasques de la brigada municipal en els terrenys del pati de l’escola Narcisa Freixas, al carrer de Viladomat, van acabar desenrunant “una escultura romana, el cap del déu Vulcà”, segons apuntaven fonts del Museu d’Història de Sabadell, que al mateix temps asseguraven que “és una peça de gran qualitat que presenta un forat a la base, posterior a l’època romana, que podria servir d’ancoratge a un suport per exposar la peça”.

I vet aquí, prop de trenta anys després, una peça ja catalogada al seu dia per l’entitat sabadellenca, obre una nova hipòtesi des de l’Associació Cultural Can Feu: “Per les característiques físiques del cap, considerem que pot correspondre al cap de l’estàtua de Vulcà que hi havia als jardins de la Torre d’en Feu”, explica Aleix González, president de l’associació cultural. Segons apunta, i sempre des del seu punt de vista, tot i haver estat catalogada per una catedràtica en aquesta matèria, la peça “pertany en un 300% a l’escultura”. En la mateixa línia, a través de l’associació, se sol·licita el cap del déu Vulcà per “fer-ne un motlle del mateix per fer-ne una reproducció”, una petició que, de moment, no està previst que es pugui correspondre.

Revisió en marxa

El gir en aquest conflicte amistós, l’Associació Cultural Can Feu ha obligat l’Ajuntament de Sabadell a moure fitxa, que a través de fonts municipals expliquen que revisaran la catalogació d’aquest cap amb el mètode científic. I si cal, també amb una anàlisi de laboratori. Preguntats sobre si aquesta hipòtesi pot o no ser certa, prefereixen no posicionar-se: “Com a administració pública, hem d’estar segurs del que diem i una revisió com aquesta demana el seu temps”, apunten fonts municipals.

Comentaris
To Top