Diners

El 70% de les indústries del Vallès perillen per falta d’innovació

La Torre de l'Aigua, símbol de Sabadell i de Covadonga / VICTÒRIA ROVIRA

Set de cada deu empreses vallesanes, el 70%, podrien desaparèixer si no innoven. Aquesta és la conclusió més contundent dels primers resultats d’un estudi encarregat pel projecte ININVallès sobre l’ecosistema d’innovació dels territoris que en formen part: Sabadell, Sant Quirze, Castellar i Barberà. L’estudi l’ha presentat l’investigador en innovació urbana de la Universitat de Harvard i cofundador d’Aretian Ramon Gras en la jornada on-line Vallès, territori innovador, celebrada aquest dijous al matí i organitzada per ININVallès.

L’estudi ha analitzat el teixit industrial, econòmic i de recerca dels quatre municipis i conclou que el 49% de les seves indústries estan estancades, la qual cosa Gras ha definit com a “preocupant perquè la meitat de l’economia pot patir si no es reforça la innovació”. A aquesta xifra s’hi suma que el 23% de la indústria està literalment “en risc de desaparèixer” perquè els investigadors han conclòs que hi ha altres països que poden fer productes similars més barats.

Aquests dos indicadors mostren que el 72% de la indústria vallesana o bé s’actualitza o en els propers anys perdria competitivitat. D’altra banda, el 28% de les indústries sí que té perspectives de creixement gràcies a la innovació. Sobretot sectors punters del Vallès com són el vinculat al plàstic, el vidre i el tèxtil.

Potenciar la transmissió del coneixement

L’estudi centra les seves conclusions per revertir la situació en un aspecte que Ramon Grau considera clau: potenciar la transmissió del coneixement dels espais de recerca i les universitats a les empreses. Ara mateix considera que hi ha “una xarxa feble”.

En aquest sentit, en l’anàlisi dels experts prenen força l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, que preveu centrar la recerca en la Nau Bosser; i l’ESDi, amb un nou centre d’innovació i disseny industrial i el Campus Sabadell a la UAB. Per fer aquest cas, l’estudi també posa sobre la taula la possibilitat de convertir el barri de Covadonga en un laboratori d’innovació urbana, com ja fa el Covadonga Urban Lab amb aquests participants.

La jornada ha comptat amb la participació de diferents experts, com Josep Miquel Piqué, de La Salle Technova, que ha subratllat la importància que els municipis, des de l’ININVallès, tinguin un espai de treball per “compartir visió, identificar reptes i poder connectar amb inversors”. Al seu parer s’ha d’aprofitar el potencial d’empreses punteres en l’àmbit internacional com Fluidra, amb seu a la Torre Millenium, per generar coneixement i talent al seu voltant. “Si Fluidra és tractora, hem de posar centenars d’start-up al seu voltant”, ha posat d’exemple.

A l’acte també hi han intervingut el consultor estratègic sabadellenc Genís Roca, que creu que l’adversitat del moment “ens ajuda a accelerar els canvis” sempre que sigui possible perquè “hi ha una major tolerància a les proves que puguis fer”. Per la seva part, Xavier Vallvé, de la UAB, ha presentat el projecte de la universitat per posar les patents disponibles a l’abast de les empreses i evitar la duplicitat en la recerca i Joaquim Campoy, del Taulí, ha presentat les claus de l’espai d’innovació que convidi a la participació ciutadana de la gent gran que està desenvolupant l’hospital. La jornada l’ha presentat el periodista sabadellenc Roger Escapa.

Comentaris
To Top