Publicitat
Ciutat

El Taulí unirà tota la recerca a la nau Bosser

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha comprat la nau Bosser per unificar-hi l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, ara diversificat en més d’un espai. La nau es troba al costat del complex hospitalari, als peus de la Torre de l’Aigua, a la cantonada del carrer de Vidal (Gran Via), amb el de Felip Benessat. El nou edifici, que encara està en fase d’avantprojecte, acollirà els 65 professionals fixos d'un total de 400 vinculats que actualment s’encarreguen de tots els assajos clínics i de la recerca de l’hospital.

En primer pla, el nou aparcament per als treballadors; i en segon, la nau Bosser, sota la mirada de la Torre de l’Aigua / VICTÒRIA ROVIRA

La clau financera de l’operació ha estat desprendre’s de la tercera planta del pàrquing soterrat a l’hospital, on fins ara aparquen els treballadors i que ha passat a mans de l’empresa que en té la concessió, Saba. El cànon per poder fer l’explotació de la tercera planta del pàrquing ha servit per pagar íntegrament el nou edifici, segons avancen al D.S. fonts del Taulí.

A partir de la setmana vinent està previst que les 230 places d’aquesta tercera planta se sumin a les 365 ja existents per als usuaris i, en total, l’aparcament en tingui 595 disponibles. Per substituir les places licitades, el Taulí ha habilitat un pàrquing a peu de carrer al solar adjacent a la nau, que utilitzaran els treballadors a partir d’ara.

El trasllat de l’Institut és ara mateix un avantprojecte, la inversió del qual està pendent d’una subvenció europea que s’ha d’adjudicar properament. I de la subvenció en dependrà el calendari.

La directora de Gestió de la Fundació Parc Taulí, Glòria Palomar, apunta que un dels punts que més ha pesat a l’hora de decidir-se a fer aquest projecte és “l’atomització” actual dels espais de l’Institut, la qual cosa “dificulta les sinergies entre els professionals”. Centrar tota l’activitat en un espai també millorarà el posicionament de l’Institut de cara a la imatge cap a les empreses col·laboradores, els centres tecnològics i totes aquelles persones o institucions amb qui es relaciona el Taulí. Palomar també hi veu una oportunitat per no estar enmig d’espais assistencials i fer una ordenació “positiva” de les diferents tasques. Crear una porta d’entrada única a tot el que té a veure amb innovació i recerca del Parc Taulí. Des de la direcció apunten que a mitjà-llarg termini es voldria aprofitar aquest nou espai per créixer, i apunten que amb els anys pot ser una oportunitat per crear més riquesa i noves oportunitats laborals. Glòria Palomar afegeix que “serà una oportunitat per fer un espai més obert a la ciutat”, en el qual es vol reservar una zona permanent a la planta baixa perquè sigui el lloc on els pacients i ciutadans puguin col·laborar en els projectes d’innovació. Per fer-ho possible, actualment el Taulí i l’Ajuntament estan desenvolupant el projecte. “Es vol veure com incorporem la figura del ciutadà a l’hora de definir les solucions als problemes que ens trobem”, apunta la directora de Gestió.

Què fan a l’Institut?

Els projectes que treballen a l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí tenen a veure amb dues grans àrees. La primera, vinculada als assajos clínics de la indústria farmacèutica, “on preveiem un creixement a futur”, segons Palomar. Es tracta de projectes que duren tres o quatre anys i dels quals se n’aproven uns 80 de nous cada any. La segona gran àrea és la de recerca, dividida en set línies de coneixement. S’han triat aquestes perquè són les que estan més relacionades amb el territori i on els professionals del Taulí, per tant, tenen més expertesa. A part, hi ha l’àrea d’innovació, projectes diferents, apunta Palomar, perquè “neixen a partir de problemes que detecten els professionals” i es col·labora molt amb les empreses per ajudar-les a desenvolupar idees. Fan des de dispositius mèdics, pròtesis, marcadors o grans equipaments, per exemple. “Intentem que les empreses siguin del nostre entorn per maximitzar el benefici al territori”, destaca la directiva del centre.

Vèncer l’hegemonia de Barcelona

Glòria Palomar creu que “tenir un institut a Sabadell és una manera de posicionar el coneixement en salut que s’està duent a terme principalment des de l’Hospital Parc Taulí i en els altres del voltant que estem fora del centre neuràlgic de Barcelona”. Perquè, precisament, el que reclama aquesta alt càrrec de l’hospital sabadellenc és “lluitar per tenir aquesta hegemonia en temes d’investigació, que es reconegui la feina i no estigui tot concentrat a Barcelona”. Tanmateix, Palomar valora positivament el lloc on estarà ubicat l’Institut, la Gran Via, i creu que serà una peça més de l’anhelat rectangle del coneixement amb l’ESDi, la UAB i la Fira. Amb aquest nou projecte perd sentit, de moment, que la Caserna sigui l’emplaçament d’un nou espai per a la recerca i la innovació del Taulí. “Per nosaltres es va tancar fa uns quants anys quan es va impossibilitar tirar endavant el projecte”, apunta Palomar, que celebra que tenien el projecte tot i no disposar dels espais i durant aquests anys l’han pogut desenvolupar.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top