Passen cinc minuts de les cinc de la tarda. Quatre agents de la Policia Municipal s'han desplegat a pocs metres de la rotonda que connecta la carretera de Terrassa amb la ronda d'Europa, a Sabadell. És només un dels múltiples controls d'aquesta setmana a la xarxa viària. L'objectiu: garantir la seguretat dels motoristes que circulen per la ciutat. "Es tracta de corregir infraccions, revisar documentació, condicions tècniques, permisos de conduir...", resumeix el caporal del comandament de trànsit Germán Abril.
La campanya, que es desenvolupa des del dilluns passat i s'allargarà fins al diumenge, es fa en coordinació amb el Servei Català de Trànsit (SCT) i els Mossos d'Esquadra. "En els últims mesos, cada dues setmanes es duen a terme campanyes de trànsit enfocades a diferents qüestions com l'ús del cinturó o castigar les distraccions al volant", especifica el mateix agent.
Què castiguen més?
En pocs minuts, els motoristes aturats que han de treure els papers se succeeixen en aquest punt concorregut. L'escena s'havia repetit hores abans a la plaça de Catalunya, amb un desplegament que pretén estar present en les zones més transitades de Sabadell.

- Control de motoristes de la Policia Municipal
- Victor Castillo
La majoria de les multes arriben per qüestions de documentació. "Trobem conductors que circulen sense carnet o amb la ITV caducada. També veiem estrangers que no han fet el bescanvi o que porten motocicletes que no poden conduir amb el permís vigent", especifica sobre les circumstàncies més habituals en els controls. En altres casos, identifiquen motocicletes modificades o que emeten més soroll del permès. "Hi ha gent que canvia el tub d'escapament, retrovisors o accessoris no homologats i que no es poden portar per reglamentació tècnica", detalla.
Un de cada cinc motoristes, amb alguna irregularitat
Aproximadament, un de cada cinc motoristes aturats circulen amb alguna irregularitat. En el mateix dispositiu de l'any passat a Catalunya es van interposar 1.235 denúncies en una setmana al conjunt del país, la majoria relacionades amb la documentació del vehicle i amb la conducta en la circulació. "Hi ha temes que són de seguretat personal i altres que són de convivència. Hi ha molta gent que es queixa del soroll, per exemple. També estem a sobre d'això", avisa el caporal.
Amb tot, sostenen, cada vegada hi ha més consciència entre els conductors dels vehicles de dues rodes. Ara, sense anar més lluny, gairebé tothom porta casc. "S'han endurit bastant els permisos, s'han fet més categories i més proves. I això ha suposat un filtre i ha fet neteja de conductors que no respectaven la normativa", apunta. Tot i això, fa una crida a la responsabilitat de tots els usuaris de les carreteres. Sobretot per la vulnerabilitat del col·lectiu. "Tenen un percentatge alt de ser víctimes d'accidents", alerta sobre el context actual.
Aquest 2025 han mort dinou motoristes a les carreteres catalanes, i una de cada tres víctimes mortals continua sent d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, els motoristes són el segon tipus d’usuari que registra més mortalitat a la xarxa viària, només per darrere dels conductors i ocupants de turismes (20), tot i ser menys nombroses en volum de circulació. A més, enguany s’han registrat 92 motoristes ferits greus i 580 ferits lleus en accident de trànsit. L’any passat en el mateix període havien mort 11 motoristes. Campanyes com la d'aquesta setmana estan orientades justament a reduir aquesta sinistralitat, regularitzant aquells que encara circulen de forma incívica i perillosa per a tots els convivents en l'asfalt.