Publicitat
Ciutat

Sabadell gastarà 7 milions d'euros més en els primers pressupostos de la Covid

Més inversió en un moment excepcional. Sabadell disposarà de 233,38 milions d'euros en els pressupostos municipals del 2021, els primers després de l'esclat de l'epidèmia del coronavirus. L'alliberament dels límits de la despesa als municipis permetrà que l'Ajuntament de Sabadell gasti 6,8 milions més l'any vinent, un 3% més, tot i que aquesta quantia es podrà ampliar durant l'any. "Permetrà impulsar la ciutat davant dels efectes de la pandèmia", assegura la tinenta d'alcaldessa d'Economia, Montserrat González. Tot fa preveure que els comptes s'aprovaran en un ple extraordinari el proper dilluns amb el suport del PSC i Podem (govern) i Junts per Sabadell.

Tenir més marge per gastar es traduirà en més inversions: es preveuen 19,6 milions d'euros (+46,1% respecte al 2020), la majoria destinats a obra pública i a la millora dels serveis socials.

Entre les prioritats, el Govern municipal ha destacat la resposta als efectes de la Covid en l'àmbit econòmic i social. En aquest sentit, es reserven 3 milions d'euros en ajuts directes al comerç local, a través d'un xec específic que incentivarà la compra en les botigues sabadellenques i que es començarà a aplicar a partir de l'any vinent. En un moment complicat pels efectes de l'epidèmia sobre l'ocupació, les polítiques socials representaran pràcticament el 10% del total pressupostat (21,6 milions d'euros).

Al marge de la crisi per la Covid-19, gran part de les inversions es destinaran a polítiques d'Espai Públic i Seguretat (12,4 milions d'euros), que representen un 65% de les inversions. Pel que fa a les polítiques econòmiques i de comerç, s'hi destinaran uns altres 3,88 milions d'euros (20,4%) i 3,25 milions d'euros (17,1%) als equipaments socials, educatius i de l'esport. Baixant al carrer, què representaran aquests milions?

El parc de les Aigües, a punt

L'Ajuntament de Sabadell invertirà 2,48 milions d'euros en l'última fase del Parc de les Aigües (Can Llong), el projecte més ambiciós ara en marxa a la ciutat pel que fa a nous espais verds. S'encara ja l'última fase de les obres –que van començar el 2017–. Es preveu que el parc estigui enllestit a principis de 2022, després que dues empreses hagin abandonat el projecte. Així mateix, es reserva una partida d'1,22 milions d'euros per a renovació de l'arbrat en diferents punts de la ciutat.

El panell informatiu del Parc de les Aigües, a l’avinguda d’Estrasburg de Can Llong / VICTÒRIA ROVIRA

Inici de les obres del nou Portal Sud

L'any 2021 començaran les obres del Portal Sud, la nova entrada viària entre la C-58 i Sabadell, just a tocar de l'aeroport i que connecta amb la Gran Via. Es preveuen 678.637 euros per transformar l'accés: l'actuació començarà el segon semestre de l'any vinent tot i que encara no té una previsió de finalització. Encara pel que fa a les connexions amb altres municipis, es torna a destinar partides per connectar la ciutat amb Terrassa (al nord) i Sant Quirze (al sud) a través de carrils bici (683.239 euros). A banda, en termes generals, es preveuen 1,5 milions d'euros a millores de carrers i del clavegueram.

Mapa del projecte del portal sud, al qual ha tingut accés el Diari de Sabadell / CEDIDA

La urbanització del Passeig, inclosa

Es reserven 100.000 euros per a la urbanització del passeig de la Plaça Major. La dotació econòmica serà el punt de partida per transformar un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Hi haurà més superfície verda, comptarà amb més arbres, brolladors d’aigua i una cortina d’aigua i llum.Així mateix, ja es preveuen els primers 60.000 euros per la pacificació del sector Creueta, també al Centre. Encara pel que fa als parcs i places de la ciutat, destaca la transformació de la plaça de la Fuensanta (382.546 euros) i les millores en l'skate park del Parc Catalunya (190.000 euros).

Publicitat

Tot i que no es posarà la primera pedra el 2021, s'inclouen els projectes per reconvertir la Via Massagué en un espai més amable per als vianants (25.000 euros per fer l'estudi), així com fer per a vianants la zona de la plaça del Gas i el carrer d'Horta Novella (també 25.000 euros) i la transformació de la plaça de les Dones del Tèxtil (20.000 euros pressupostats).

Recreació del futur Passeig de la Plaça Major / CEDIDA

L'Escola d'Hostaleria anirà a la fàbrica Sallarés i Deu

L'escola d'Hostaleria de Sabadell, fins ara situada en les instal·lacions del Vapor Llonch, es traslladarà a la fàbrica Sallarés i Deu. L'edifici emblemàtic que recorda del passat industrial de Sabadell es consolidarà enguany amb un pressupost d'1 milió d'euros. Aquest any es posarà a punt l'estructura amb les obres de rehabilitació i, segons fonts municipals, es preveu que s'hi instal·li el centre de formació a partir de 2022. Segons ha pogut saber el D.S., es destinarà una de les naus a l'escola d'Hostaleria. Falta veure quin ús se li troba a la resta.

En l'àmbit patrimonial, tal com va avançar aquest diari, es reservaran 250.000 euros per la rehabilitació del Castell de Can Feu i uns altres 592.500 euros en les obres del Vapor Pissit, edifici municipal que es manté encara sense un ús definit.

Imatge d’arxiu de la nau Sallarès i Deu (també coneguda com a fàbrica Textifibra) / LLUÍS FRANCO

La nova Escola de Música i el Pavelló dels Merinals

Hi haurà obres al Centre Cívic de Sant Oleguer. L'equipament s'ampliarà per poder-hi encabir la nova escola de Música. L'actuació tindrà un cost d'1 milió d'euros enguany, en una primera partida, i es preveu que no estigui culminada fins al 2023, segons les previsions de l'Ajuntament. En matèria educativa, es preveuen millores a les escoles bressol i realitzar el camí escolar de l'escola la Serra.

En matèria esportiva, la inversió més destacable és l'inici de les obres del Pavelló dels Merinals (200.000 euros per al 2021, les obres començaran el darrer trimestre de l'any vinent i s'allargaran fins al 2023).

Com es pagarà tot aquest paquet d'inversions?

Duplicar la partida de noves inversions fins als 19 milions d'euros necessitarà més ingressos. L'Ajuntament preveu una recaptació més important tot i que s'ha compromès a congelar els impostos i les taxes. "El veí que pagava 100 euros d'IBI, aquest any pagarà 100 euros d'IBI", assegura la tinenta d'alcaldessa responsable dels pressupostos, Montse González, que s'ha compromès a descomptar el 75% de la taxa de terrasses per ajudar una restauració molt tocada per les restriccions.

Com es pot gastar més sense apujar impostos? Segons fonts municipals, els ingressos (provinents en gran part dels impostos i les taxes) s'eleven fins als 233,38 milions d'euros. L'Ajuntament sosté que no recaptarà més, sinó que les previsions d'ingressos són "més realistes" que d'altres anys. Quedaran congelats els principals impostos, com l'IBI i l'IAE, i també taxes importants, com la de terrasses.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top