Publicitat
Oci i cultura

El dilema dels grafits: multes o aplaudiments?

Les multes de la Policia Municipal a tres joves per unes pintades al carrer del Sol reobren el debat sobre com afronta l’Ajuntament la seva gestió. Cultura alliberarà parets l’any 2021

La ciutat llueix murals espectaculars / VICTÒRIA ROVIRA

Diumenge passat, mitja tarda. Tres joves pinten un mural al carrer del Sol. Un veí truca a la Policia Municipal, que s’hi presenta i identifica els nois. Estan denunciats per “deslluïment de béns immobles”.

En la mateixa setmana que la Policia Municipal els multa, la regidoria de Cultura avança en el programa Murs Lliures. En què quedem? És l’etern dilema. 

“Nosaltres tenim molt clar que cal diferenciar les pintades vandàliques de l’obra de l’artista urbà”, explica el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Encara més: “No volem que s’estigmatitzi l’artista de carrer”. 

Per això, la regidoria de Cultura treballa el pla Murs Lliures, tot alliberant parets municipals on els joves puguin fer grafits de forma legal. “Volem que hi vagin sense estar amb l’ai al cor, per si els denuncien o els comissen el material”, diu De la Rosa.

Tanmateix, actualment no són gaires les parets legals on poden pintar. Destaquen els formigons Montcau, al carrer de Valentí Almirall. El mur de Covadonga ha desaparegut per obres. Aquesta és la principal queixa del moviment, que demana una multiplicació notòria de les parets potencials. 

Ara per ara, el col·lectiu ArtefaKto (que aplega una trentena d’artistes locals) ha identificat desenes de parets susceptibles de ser alliberades. 

Encara res

Ho confirma una veu rellevant del moviment d’art urbà a Sabadell com és Werens. “Just aquests dies estem intentant desencallar-ho”. Werens, membre d’Artefakto, afegeix: “De moment tenen el nostre projecte amb més de 60 parets, però cap d’elles està oberta per pintar-hi encara”. 

De la Rosa sosté que la Covid-19 ha endarrerit 10 mesos tots els projectes que tenien en marxa (no només els Murs Lliures), però espera que es posi en marxa al llarg del 2021. La pedra angular és una app “amb la qual s’actualitzarà el mapa de parets lliures i servirà per crear-ne de nous”, diu el responsable de Cultura.

La ciutat llueix murals espectaculars / VICTÒRIA ROVIRA

Incident fa 3 setmanes

De la Rosa sosté que també permetrà agilitzar els tràmits i evitar malentesos. Ara fa 3 setmanes, per exemple, la policia va sancionar uns altres joves que pintaven un mural, malgrat que van al·legar que tenien permís. Però la petició estava en tràmit (i no publicada), de forma que els agents els van sancionar, malgrat que després els tècnics de Cultura hi van mediar i l’expedient ha estat tancat. 

S’haurien enfrontat a un delicte lleu, ja que la normativa (l’Ordenança municipal d’ocupació de la Via Pública) considera els tags com deslluïment d’elements. Per tant, en un principi seria lleu. A no ser que hi hagi acumulació en un temps determinat. Al marge, caldria considerar si per part de la propietat s’inicien els procediments per rescabalament de costos de neteja o en funció dels danys produïts.

Per tant, pintar al carrer no és una opció legal avui dia, tret de les parets legals.

La ciutat llueix murals espectaculars / VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat
Comentaris
To Top