Oci i cultura

Barderi: “Anem amb cotxes i wifi, però en l’àmbit amorós encara estem a l’Edat Mitjana”

[Toni Alfaro]

La sabadellenca Montse Barderi va presentar ahir a La Llar del Llibre el seu nou llibre, Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI, una reflexió sobre el món de la parella, però també sobre l’ètica que l’envolta. La data, 25 de novembre, commemorativa del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, no sembla casual en aquest manual que parla de l’afecte i les relacions en un sentit ampli i gairebé humanístic.

L’amor, segons Barderi, “ha d’intentar transcendir una miqueta la nostra cultura”, ja que és aquesta la que tradicionalment ha permès classificar què és el que podem considerar amor o no, i com ha de ser. I és en aquest sentit que, deia la periodista i escriptora sabadellenca, l’ètica aristotèlica és alliberadora, ja que “dona tota l’autoritat a la persona” per poder definir els seus propis límits, també en els afectes.

CEDIDA

L’acte, que va aplegar vora una cinquantena de persones tot i les restriccions de la Covid-19, va estar presentat per la també periodista de Sabadell i presentadora d’El Matí de Catalunya Ràdio, Laura Rosel. Al llarg de vora mitja hora, les dues van poder reflexionar sobre el que significa parlar sobre els afectes en el 25N, una efemèride que ens recorda encara la tasca social contra el masclisme: “Hi ha molta feina a fer encara amb manuals com aquest”, explicava Rosel.

“Ningú t’acaba matant el dia que fa el primer cafè amb tu”, apuntava Barderi, i per això tota vigilància del masclisme és una vigilància d’allò que no es veu a simple vista. Debatent sobre les diferents formes d’amor i afecte, no només monògames, l’escriptora rematava: “Anem amb cotxes i wifi, però en l’àmbit amorós encara estem a l’Edat Mitjana”.

Publicitat
Comentaris
To Top