DSTaula

Els entrants més untuosos

Selecció de Maribel Valls de la Formatgeria Mercat
Selecció de Maribel Valls de la Formatgeria Mercat / LL. FRANCO

Les seleccions de formatges, embotits, patés (i foies), juntament amb els canapès i la pastisseria salada, continuen sent, Nadal rere Nadal, un dels pica-piques de més èxit. Acompanyats de torrades, pans de cereals antics, raïm, nous, fruits del bosc o melmelades i confitures en pots petits, que accentuen el contrast del dolç/salat, es consoliden com un encert per als entrants de les properes festes o, fins i tot, per a un sopar, en família, més relaxat, defugint de les tradicions.

Maribel Valls, al capdavant de la Formatgeria Mercat, és la segona generació d’una parada fundada pels seus pares el 1959. Ara compta amb l’ajut d’Àngela Silva i totes dues es formen constantment en l’elaboració i divulgació dels formatges. La Maribel ha fet de jurat en diferents concursos de prestigi. A la parada té prop de 300 referències entre formatges i iogurts i mira de “potenciar al màxim els formatges artesans, de pastor, elaborats amb llet crua de cabra, ovella o vaca, de produccions petites”. Assegura que vivim en un país “amb formatges de molta qualitat, però a diferència de França o Itàlia, no ho sabem vendre tan bé”.

Li hem demanat que ens proposi una selecció per a la taula de Nadal. Escull una mantega natural Saborit –pot ser amb sal o sense–, elaborada a la comarca d’Osona “ideal per a la base dels canapès”, que combina molt bé amb el salmó fumat, per exemple. També proposa el Tou del Lluçanès, un formatge madurat de llet crua de vaca. De la Formatgeria Reixagó, ha rebut la medalla de bronze de la 25a Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

I sorprèn el comprador amb un formatge francès de llet pasteuritzada de cabra, amb forma ovalada i embolcallat de cendres vegetals, el Délice de Deux Sevres.

A la Formatgeria Mercat són prescriptores de la clientela, que demana consell. Un dels seus forts al voltant del Nadal són els quilos i quilos de formatge ratllat que elaboren, així com les plates de formatges per encàrrec, que s’adapten a gustos i nombre de comensals. “Aquest any, com que hi ha tanta incertesa amb la normativa de la Covid-19, molta gent s’està esperant a última hora a fer comandes”. La presenten amb fruita, fruits secs i melmelades. Un bon regal gastronòmic.

Comentaris
To Top