Publicitat
ARNAU BONADA

Prec al tió

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

En aquest món que cada dia em costa una mica més de comprendre, llegeixo a The Guardian que un youtuber de Texas de 9 anys, de nom Ryan Kaji, ha ingressat enguany 29,5 milions de dòlars en publicitat directa. A aquesta xifra, segons l’article, cal afegir 200 milions més provinents de la venda de joguines i roba de la seva marca personal.

El cas m’ha fet recordar un interessant projecte de Promoció Econòmica de Sabadell en el qual vaig participar fa uns anys. La Diputació de Barcelona té un programa per impulsar la cultura emprenedora a les escoles, on els alumnes proposen i voten diverses idees de negoci. Un cop escollida la guanyadora, constitueixen una cooperativa simulada i s’organitzen per produir i comercialitzar el seu producte. A Sabadell, l’Ajuntament complementa aquest programa amb la figura d’un padrí, un emprenedor real amb qui els nens poden contrastar impressions.

Jo vaig tenir l’honor de ser padrí d’una classe de sisè de primària. Va ser divertidíssim. Recordo que vaig anar a l’escola i els vaig exposar un Power Point per transmetre’ls, de manera indirecta, els valors de l’esforç, la curiositat i la llibertat personal. Després vam parlar, entre d’altres, de quina professió els faria il·lusió dedicar-se de grans. Vaig quedar una mica fora de joc quan el 90% de l’alumnat em va respondre que volia ser youtuber. No em va sorprendre la poca viabilitat de l’aspiració. De fet, jo, a la seva edat, suposo que volia ser jugador de l’NBA o similar. El que em va xocar especialment va ser el motiu: em van dir que era una manera de fer diners sense haver de treballar. Anem bé, vaig pensar.

Els camins de l’algoritme són inescrutables i ningú sap quines seran les professions del futur per a aquestes generacions que ara creixen idolatrant youtubers i influencers (molts dels quals, per cert, domiciliats curiosament a Andorra). Aquest Nadal, prego al tió –que tot ho sent– que cagui menys tablets i més llibres i subscripcions a premsa. De ben segur que ajudaran els nens i les nenes a qüestionar-se el món que els espera. I a descobrir que hi ha disciplines artístiques més enllà de l’unboxing. Bon Nadal.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top