ESPORTS

Chus Oviedo i el tir, un amor a primera vista

Chus Oviedo durant un entrenament al CAR de Madrid / Carmen Juncal (RFEEDETO)

Més enllà del premi de classificar-se per a un Europeu i una Copa del Món, el jove sabadellenc de Badia, ‘Chus’ Oviedo, ha trobat la seva plenitud en un esport minoritari. Tot ha passat gairebé en cinc anys. Jesús ara té 19 anys i s’ha convertit en una autèntica promesa del tir estatal, però en fa cinc no sabia “res” d’aquest esport, com ell mateix confessa des del Centre d’alt rendiment (CAR) de Madrid, on gaudeix d’una beca de la Federació Espanyola de tir olímpic per estudiar i entrenar.

La seva és gairebé una història d’amor a primera vista. El Jesús recorda que jugava a futbol al CF Badia quan un dia un company de l’escola, Joel Flores, li va parlar de la possibilitat de practicar el tir com ell. “En aquell moment jo no en tenia ni idea, però ho vaig voler provar”, explica. Durant dues setmanes va anar al Club de Tir Sabadell i en va quedar atret des del principi. “Era un esport diferent. El que més em va agradar és que no depens de ningú més, només de tu. Vaig comprovar que es necessita una gran concentració, aquesta és la característica principal”, afegeix.

També vol contestar la teoria que es tracta d’un esport perillós pel fet de competir amb armes. “Entenc que hi hagi una mica de recel en la gent, però quan ho proves t’adones que això és totalment fals. Quan ho proves, t’enganxa. I també serveix per fer pinya amb els companys. És un esport com qualsevol altre”, assegura. Va escollir des de l’inici la modalitat de carabina aire. “En la meva categoria júnior dispares 60 trets durant una hora i quart. Has d’anar gestionant el temps amb una màxima concentració per aconseguir la millor puntuació possible”, diu.

De Sabadell a Madrid
Dir als pares que vas a jugar a futbol, bàsquet o handbol pot semblar una opció com a mínim habitual. El tir pot sonar estrany d’entrada. Però en el seu cas, assegura que “la família m’ha ajudat en tot, m’han seguit a les competicions i gràcies a ells he pogut arribar on soc ara”. Els seus progressos en l’àmbit català i estatal van ser imparables. A més de la famosa concentració, era evident que el Chus tenia un talent especial i una tècnica depurada. Amb el suport del seu club van sol·licitar una beca a la Federació Espanyola de tir per traslladar-se a un centre d’alt rendiment. Això va passar el 2019. “La veritat és que fins llavors jo no era totalment conscient del que estava aconseguint”, diu. Entrenava al Club de Tir Sabadell com sempre, feia competicions els caps de setmana, però “mai m’hauria imaginat que em concedirien una beca”.

Publicitat

El CAR de Sant Cugat també es practica el tir, però ell va preferir anar a Madrid. El motiu? Allà tenia l’oportunitat d’entrenar amb el seu ídol, el tirador olímpic Jorge Díaz. “Ara puc dir que el meu ídol també és el meu entrenador. És fantàstic”, indica. Això sí, va haver de superar una dura fase d’adaptació, lluny de la família, i tot es va complicar encara més amb la pandèmia. Poques vegades ha pogut venir a Badia. “El sacrifici val la pena perquè estic aprenent moltíssim. Al CAR no només millores la tècnica sinó que també es treballa molt l’aspecte físic”. Els matins estudia el cicle superior de Condicionament físic a la residència.

Ara ha arribat la gran recompensa. A Granada, fent rècord estatal de puntuació amb 628,1 punts, va certificar la classificació per a la Copa del Món que es disputarà del 18 al 29 de març a l’Índia i l’Europeu de Croàcia del mes de maig. “Fa cinc anys això no m’ho hauria cregut. Seré un novell i desconec el nivell dels altres competidors, que també seran molt bons. Jo hi aniré a gaudir i a oblidar-me dels nervis. Vull competir com si estigués entrenant al CAR, com faig sempre”, exposa. Amb màxima concentració.

El president del Club de Tir Sabadell, Ricard Martínez, se sent orgullós de la progressió de Jesús Oviedo. “Va arribar en una sessió de portes obertes del club amb el seu company, el Joel, i des del principi se li veien moltes ganes de millorar. Era molt exigent i s’enfadava si no li sortien els resultats. Aquest esperit de superació ha estat clau en la seva progressió”, assegura. També considera que el Chus “és un noi molt espavilat, amb mentalitat de gran. És molt madur per a la seva edat i té les coses clares”. El Ricard el posa d’exemple i espera que en surtin més de l’escola.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top