Ciutat

Les obres de rehabilitació salven els mobles

La tendència a Sabadell és reformar o rehabilitar. El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha visat –validat–, durant el 2020, un 3% més de projectes amb aquesta finalitat respecte a l’any anterior. Han estat gairebé un centenar d’expedients d’obres que, per l’estructura de l’edifici on cal desenvolupar-les, han necessitat el vistiplau de l’òrgan.

De mitjana, però, els expedients de reforma o rehabilitació han estat per a superfícies de 193 metres quadrats. En aquest sentit, les obres s’han demanat per a espais més reduïts que durant el 2019. S’han sol·licitat més  rehabilitacions, però més petites. “De cara al col·lectiu, que s’hagin visat menys metres quadrats representa menys honoraris. Però que s’hagin mantingut els expedients significa que hi ha més sabadellencs que comencen a interessar-se a rehabilitar i a fer reformes”, sosté el delegat al Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Miquel Turné.

Un operari treballa en una obra a Sabadell, en una imatge d’arxiu / ÓSCAR ESPINOSA

Al marge dels expedients tramitats pel COAC, a més, hi ha hagut moltes obres que s’han notificat: “Les reformes han augmentat. I n’hi ha moltes que no han necessitat visat del COAC, perquè no s’ha alterat l’estructura de l’edifici”, explica l’arquitecte sabadellenc Santi Fabra. “La gent, després d’haver-se quedat tancada en pisos petits, ha vist com afloraven noves necessitats”, afegeix. Hi coincideix la també  arquitecta de la ciutat Eulàlia Figuerola, qui afirma que passar més hores a casa durant el confinament ha evidenciat “mancances” en els habitatges.

L’augment d’aquesta tipologia d’obres, durant l’any de la pandèmia, compensa el descens de projectes d’obra nova: “La rehabilitació ha funcionat molt, ha mantingut estabilitat al sector de la construcció. I, en un moment en què les obres de certa envergadura s’han paralitzat per prudència, la rehabilitació ha mantingut el sector de la petita i la mitjana empresa”, afirma Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors i Comarca. Durant els pròxims mesos, de fet, és probable que s’alcin menys grues a Sabadell. El COAC ha tramitat un 31% menys d’expedients d’obra nova o ampliació. Un descens significatiu en el nombre de projectes que no es desenvoluparan aquest any.

El total de metres quadrats visats a Sabadell, sobre els quals s’ha donat permís per construir, encara ha davallat més respecte al 2019, un 56%. “Tots aquells projectes que no s’hagin visat no sortiran al mercat l’any següent. Es notarà la baixada, sobretot en les obres majors”, pronostica el president del Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca. Tanmateix, es tracta d’una desacceleració que, en termes de volum de visats, situa el sector de la construcció a l’any 2017.

1r Gràfic obres de rehabilitació/ FONT: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Un sotrac lluny del període post-crisi, que arriba després de dos anys de pujada. El descens s’ha produït, sobretot, per la baixada de demanda d’obres en habitatge: “La baixada és uniforme a tot Catalunya. S’ha produït, sobretot, a partir del mes de març. Amb el punt més baix el mes d’abril”, analitza Turné. Clarament, hi té a veure la Covid i la incertesa que arrossegava: “Durant dos mesos, es va deixar de visitar solars, no es van iniciar projectes”, afegeix l’arquitecte.

Ara bé, el sector, que durant aquest any només ha estat parat 15 dies, està preparat per resistir el cop, segons Garrido, qui argumenta que l’efecte de la Covid en el sector de la construcció, aquest any, ha estat reduït. I encara més si es compara amb altres sectors de la societat: “A la comarca hem tingut una incidència molt baixa en l’activitat. La davallada de la feina ha estat d’un 2% o un 3%. S’ha notat sobretot l’últim trimestre”.

Més superfície per als negocis

Paral·lelament, l’interès per construir edificis destinats al comerç, a l’hostaleria o a la indústria va disparar-se a Sabadell durant el 2020. En aquest sentit, tot i ser l’any de la pandèmia, el COAC va visar un 57% més de superfície que durant el 2019. Va donar el vistiplau a iniciar obres en un total de 17.935 metres quadrats, per a edificis no dedicats a l’habitatge. Més espai, fins i tot, que en el 2018.

“L’activitat econòmica no ha cessat. Qui té una idea de negoci, com a molt la posposarà per la situació, però l’acaba tirant endavant”, argumenta Turné. Són dades positives respecte al teixit productiu de Sabadell. L’expert aclareix que l’ascens d’aquest tipus d’obres evita que un municipi es converteixi “en una ciutat dormitori”.

2n Gràfic obres de rehabilitació/ FONT: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Comentaris
To Top