Publicitat
Ciutat

“La candidatura de Sabadell no té punts febles”

Ponsa, ahir a la tarda a la Biblioteca Vapor Badia / LLUÍS FRANCO

La consellera Àngels Ponsa reivindica els projectes de Sabadell: El més petit, el Museu Paleontològic, La Vela de l’Estruch... “Són iniciatives de referència”. 

I l’òpera? És un model a exportar? Sense dubte, la Fundació Òpera Catalunya és un gran exemple de model. Ajunta dues entitats com Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica, amb dues empreses sòlides com Banc de Sabadell i Fluidra, l’Ajuntament, la Generalitat... no és usual. Fa que sigui un projecte més enllà de Sabadell. És de país. El febrer ja estrenen la primera òpera amb la nova denominació. 

Cal descentralitzar la cultura? Totalment. Aquest circuit d’òpera passa fora de la ciutat de Barcelona. Articula culturalment el país. Va des de les Terres de l’Ebre fins a Puigcerdà i des de Lleida fins a Sant Cugat. 

Com a vallesana: ens creiem la cultura que es fa aquí? O el fet de ser perifèria ens condiciona negativament? L’àmbit cultural cada vegada és menys barceloní. I els projectes cada vegada són més de país. Barcelona és la capital, és indiscutible. Però hi ha altres centralitats culturals que fan projectes genials. I articulen el país. No tot ha de passar per Barcelona (malgrat que tenen una gran massa d’habitants i és normal). 

Sabadell aspira a ser Capital Cultural 2024. Ja hem parlat dels punts forts de la candidatura. Però quins són els febles? No crec que tingui punts febles. El pòsit cultural és molt important.

Estem parlant ara mateix en una biblioteca amb moltes restriccions. Quan recuperarem xifres d’assistència prèvies? Hem caigut en tot el que és el préstec físic, però hem augmentat el servei eBiblio, que és la plataforma de continguts en línia. Durant la pandèmia, fins a un 300% més. Però clar, fa pena veure una biblioteca mig buida, quan sempre estan tan plenes de vida. 

Es diu que la cultura és segura. Però és realment un “servei essencial”? N’estem convençudes. Ens ha salvat durant la pandèmia. Hem superat millor el confinament, gràcies a un llibre, una pel·lícula... Ara hem d’intentar mantenir la flama.

La consellera trepitja sovint les sales i teatres més enllà de les visites oficials? Diumenge vaig estar a l’estrena de Barnasants, i entre setmana a la Biblioteca de Catalunya. Hi vaig constantment. No paro. Vaig on em conviden i vaig on no em conviden (vull dir, pel meu propi compte i interès). 

Podrem celebrar Sant Jordi? Estem treballant amb els doctors Argimon i Clotet per tal que Sant Jordi pugui ser una realitat. I que els festivals de música es puguin reprendre a partir de la primavera. Ens ajuda l’estudi que es va fer a la sala Apol·lo (que es va fer amb el Primavera Sound com a partner). Volem donar una certa normalitat a la primavera. 

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top