Publicitat
Ciutat

FGC invertirà 300 milions a la línia del Vallès fins el 2030

El 33,3% de les inversions totals que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) preveu dins l’Agenda Estratègica 10/30 aniran destinades a la línia Barcelona-Vallès. Així ho ha indicat el president de la companyia, Ricard Font, en un acte organitzat per RailGroup. FGC preveu una inversió de 300 milions d’euros a aquesta línia d’un total de 900 milions el pla d’actuacions d’FGC fins a l’any 2030 per millorar la xarxa ferroviària. 

“El gran projecte de la passada dècada ha estat la millora de la línia del Vallès”, amb els perllongaments de Sabadell i Terrassa i la compra dels quinze nous trens que permetran optimitzar la freqüència de pas entre plaça Catalunya i Sabadell i ampliar en 30 milions de viatges anuals l’oferta actual, fins assolir els 110 milions. Amb tot, asseguren que ja s’ha tret el màxim partit a la línia Barcelona-Vallès i el proper pas que caldria afrontar és el desdoblament de l’accés ferroviari del Vallès.  Ara, però, “la propera gran inversió ha de ser la línia entre Barcelona, Manresa i Igualada”, justifica. El perllongament de l’L8 des de les estacions de Plaça Espanya i Gràcia de Barcelona fins al Bages i l’Anoia , però, suposarà una nova connexió també per la línia del Vallès.

El president d’FGC també va assegurar que ni Generalitat, que aporta el 50% del pressupost de FGC, ni  els usuaris no hauran de fer aportacions extraordinàries durant la propera dècada per cobrir les diverses inversions previstes a Catalunya. Segons Font, els tres grans reptes de l’empresa són la lluita contra el canvi climàtic–des de 2021 tota l’energia que mou els ferrocarrils és d’origen solar–, el canvi tecnològic i l’adaptació de les infraestructures en un context de globalització.

En termes d’implantació tecnològica, l’objectiu pel 2023-2024 és, gràcies a la intel·ligència artificial i el 5G, assolir les zero incidències al servei. “Ara estem sensoritzant estacions, vehicles, catenàries i infraestructures per preveure incidències i actuar abans”, destaca el president d’FGC. Amb tot, la intenció és assolir el 100% de la puntualitat a les línies.

Aparcaments per a bicicletes

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha licitat les obres per construir aparcaments tancats per a bicicletes en deu estacions, entre les que es troba la de Can Feu-Gràcia. Els treballs consisteixen en fabricar i instal·lar l’habitacle en l’entorn immediat de les parades de tren, en dos formats diferents, un de 6x4 metres amb capacitat per a 54 bicicletes, i un de 6x6 per a 34. Al Vallès Occidental, també s’ubicaran a les estacions de Bellaterra i Valldoreix. L’objectiu és incrementar el nombre parades amb aquest sistema amb el temps per arribar al màxim nombre d’usuaris possible.

Recreació d'un aparcament segur d'FGC / CEDIDA

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top