Publicitat
PATRIMONI DE SABADELL

Un Mercat molt diferent

Devia ser la Festa Major del 1983 quan Conxi Alcántara recorda que el seu marit, Mateu Ribas, va fer aquesta foto costumista del Mercat Central. Ella, usuària de les xarxes socials, és qui l’ha difós per compartir l’estima per la ciutat entre els sabadellencs. Alcántara explica que tant ella com Ribas sempre porten la càmera a sobre i per això van capturar la imatge d’aquest dia clar a la plaça del Mercat, en un establiment que manté l’essència i el seu aspecte, però que conviu en un entorn molt diferent perquè ja no hi passen els cotxes i si aparquen ho fan al pàrquing soterrani.

El vianant ha guanyat protagonisme. “Crec que era un dissabte”, afegeix ella, que destaca que el que es veu és “el mercat original, encara passaven els cotxes pel voltant i a sota els porxos es veuen els para-sols dels pagesos”. La foto també mostra una altra diferència amb l’actualitat, com és la ubicació dels arbres, aleshores a la façana del mateix mercat entre els pagesos, mentre que ara s’ubiquen a l’altra banda.

Quan era petita, Conxi Alcántara anava cada dissabte a comprar al mercat amb la seva mare, tradició que va mantenir fins que es va casar. D’aquella època recorda amb gràcia com la seva tasca era fer cua en unes parades mentre la seva mare comprava en unes altres, i així li guardava la tanda perquè després ella anava més de pressa. Llegums, fruites, hortalisses. “En aquell temps es comprava tot al mercat”, recorda aquesta sabadellenca, ja que la plaça era el principal punt de trobada on comprar tota mena de productes, “qualsevol cosa”. Per al record queden imatges i anècdotes, però sobretot costums, com era anar a comprar el pollastre o el gall d’indi de Nadal viu al mercat i després matar-lo a casa per servir-lo a taula.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top