Oci i cultura

“Volem recuperar el traç de la mà de Vila Arrufat”

Una operària treballa per restaurar les pintures de La Salut/ VICTÒRIA ROVIRA

La campanya de restauració de les pintures de Vila Arrufat conclou la seva primera setmana. El (breu) balanç és emocionant: el color torna a brollar d’entre els grisos que cobrien les parets de l’absis. I és que l’equip encapçalat per Aleix Barberà ja ha començat a restaurar els nervis de l’absis, recuperant així el color daurat original. També han fet petites proves de recuperació en els frescos principals. El canvi és notori.

“Hem comprovat que les pintures es poden salvar, ja que allò que acumulava la brutícia eren les capes de vernís amb què havien estat recobertes amb el pas dels anys”. En les petites superfícies quadrades en què han interactuat, sota el vernís ha aparegut la pintura en molt bon estat.

Tant la lluentor dels colors com la definició. Per tenir-ne una idea: es veuen les línies del cabell dels àngels. “Hem passat de pensar que potser no es podia fer res a comprovar que es poden salvar”, explica Barberà. “És emocionant!”. De fet, creu que el resultat serà espectacular. Veure una imatge de l’abans i una del després. Serà una comparació increïble. “Al final, el que volem és recuperar el traç de la mà d’Antoni Vila Arrufat”, sosté.

Bastida de 20 metres

El repte no és pas petit. Són uns 350 metres quadrats a restaurar, corresponents a les parets de l’absis del santuari de La Salut. Hi han hagut d’instal·lar una bastida d’uns 20 metres d’alçada, un esquelet des del qual s’arriba a cada pam de part de l’absis.

L’escena és com del sector de la construcció: casc obligatori al cap, certa foscor (corregida per focus d’obra)... I la frescor pròpia de les esglésies, tot i l’aire primaveral de l’exterior. Si aquesta és l’estampa, quina és la tècnica? Els restauradors han començat per la nervadura, que són les línies centrals de l’absis. L’objectiu és treure-li les capes de vernís que, antigament, havien aplicat com a forma de protecció. “No és que ho fessin malament, era la tècnica d’abans”, contextualitza Barberà. Una altra cosa és que avui dia disposen d’altres maneres de protegir la pintura.

Mosaic d’estampes del procés de restauració de La Salut, aquest dijous/ VICTÒRIA ROVIRA

De fet, una de les resines que van utilitzar (en algun moment indeterminat dels anys 70 o 80, probablement) és Paraloid. “És una resina molt estable, que encara es fa servir avui dia. Ara bé, sigui per la humitat d’aquest lloc o el que sigui, doncs s’ha deteriorat força”. A més, “els artistes contemporanis assajaven molt amb els materials; i alguns tenien envelliments que llavors no es coneixien”, afegeix Barberà, per intentar entendre com han arribat els frescos de Vila Arrufat fins a l’estat actual de brutícia exterior, fosc i ennegrit.

De fet, aquests frescos tan sols daten del 1944. “És un període curt de temps, però certament es troben en un estat molt brut”, descriu Barberà. “De vegades, una pintura del segle XII està intacta; i d’altres, una del segle XX està alterada”.

Un mix de dissolvents

La bona notícia, però, és que aquesta brutícia es troba a la capa vernís. I aquest es treu en dues fases: aplicant-hi un mix de dissolvents ad hoc, i –posteriorment– amb una fórmula aquosa. Així recupera el color original (o el que en queda). Entre el daurat han sorgit, però, unes tonalitats verdes. “Vila Arrufat feia servir pa d’or, que és un or fals. No és establert com l’or autèntic, que no es degrada mai. I amb el pas del temps i el contacte amb l’oxigen, surten les motes verdes”, explica el restaurador.

Igual que la Catedral de Vic

El mateix succeeix amb els fins daurats de Josep Maria Sert a la Catedral de Vic. Així doncs, un cop restaurades totes les arcades daurades, les tornaran a cobrir –excepcionalment– amb un vernís especial que eviti el contacte amb l’oxigen. En el cas de les pintures, el procés tècnic serà el mateix. Només queda el dubte sobre què fer en aquelles petites superfícies on la pintura s’hagi esborrat, però la decisió no serà presa fins més endavant. Hi trobem diferents escenes de la Verge de la Salut, entre les quals l’Anunciació, Pentecostes, la Coronació, l’Assumpció...

Tot són motius religiosos, a diferència dels murals dels laterals de la nau, en els quals Vila Arrufat va afegir escenes del Sabadell obrer. La restauració ha d’estar enllestida el dia 30 d’abril, amb l’objectiu de reinaugurar l’absis amb motiu de l’Aplec de La Salut, el proper 20 de maig.

Les pintures són del 1944/ VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top