DSTaula

Fem un vermut? La tradició es renova

La Carmen i la Sandra fan el vermut a la bodega Coca / LLUÍS FRANCO

El vermut ha tornat amb força per quedar-se. La tradició dels nostres avis de prendre aquell licor dolç es renova i és una tendència de joves i famílies que surten al migdia del cap de setmana a fer l’aperitiu. Només a Instagram hi ha vora 260.000 posts amb el hashtag #vermut.

A més dels habituals refrescos o cerveses, el vermut, blanc, negre i amb nous gustos i colors, conquereix les taules. A Sabadell, destaquen la centenària Bodega Coca (Brutau, 108) –amb quatre generacions–, l’emblemàtic bar Catalunya (Rambla, 9), L’Escopinya (Escola Industrial, 28), L’Embarcador (avinguda Francesc Macià, 11), on degustar uns bons morros fregits, o Els Tranquils (avinguda Barberà, 329), amb platets mariners, entre d’altres. Tots tenen el licor per degustar i l’acompanyen amb llaunes (escopinyes, musclos, anxoves…), xips, ametlles fregides, olives i, en alguns casos, amb assortits d’embotits i formatges o amb tapes calentes. A Barberà del Vallès, brilla amb llum pròpia La Vermuteria (carretera de Barcelona, 300), amb tapes elaborades al moment, com les croquetes o les braves.

Montserrat Coca, responsable de la Bodega Coca, reconeix que el vermut s’ha posat de moda en els darrers 3 o 4 anys, amb un públic més jove i amb famílies. Però a casa seva és “una tradició de tota la vida”. “El meu avi ja el preparava amb olives i ametlles. I el pare va afegir-hi les cloïsses”. Coca ofereix els seus dos vermuts casolans, el blanc i el negre, i proposa el Coca Royal, “una barreja de cava brut i vermut blanc”.

Per practicar l’art de l’aperitiu a casa per Nadal, el vermut es pot comprar a diferents enoteques, com el Celler del Cava (Pintor Pradilla, 16, a Gràcia); amb prop de 30 varietats de vermuts, el Celler de Gràcia (Sant Ferran, 220) o la Botelleria Sant Jaume (Colom, 26-28), on també es pot degustar el vermut acompanyat d’un bol de xips gruixudes, amb olives, musclos i bitxo. Jaume Mussons, de Mussons Vins (Josep Renom, 47), ha creat el Vermut de Sabadell, amb raïm del Parc Agrari de Sabadell i herbes del parc natural de Sant Llorenç del Munt.

Els orígens

El vermut és un licor aromatitzat amb herbes, format amb una base de vi neutre de bona qualitat, un toc d’absenta o donzell, i d’altres espècies amargues i tòniques. En la barreja adequada dels botànics (arrels, plantes, flors i espècies) hi ha la clau de l’aromatització. El vermut negre té l’origen a Itàlia i és més dolç, mentre que el blanc, creat a França, és més sec i de més graduació alcohòlica.

Comentaris
To Top