Ciutat

Oriol Junqueras: “Exigim a la resta de partits que no es barallin ni es vetin”

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, demana a les forces independentistes que mirin “pel país” i no “pels seus interessos particulars”. Va ser aquest dilluns a Sabadell en un acte de campanya, juntament amb la sabadellenca Carme Forcadell.

Li han donat el tercer grau. Creu que estarà molt temps en llibertat?

L’experiència ens ho ensenya: tan aviat com puguin ens tornaran a tancar. Tenen urgència a empresonar-nos perquè no volen que estiguem a prop de la gent.

Quan mira enrere, ara que ha passat temps, canviaria els passos que va fer el Govern català i el Parlament l’octubre del 2017?

Hem après que hem de ser més i hem de ser més forts. I hem de tenir en compte que els aparells de l’Estat no dubten a utilitzar totes les eines que tenen al seu abast: presons, serveis secrets i forces de seguretat apallissant votants.

Aquests fets van tenir lloc amb un govern del PP. Veu el PSOE en la mateixa línia?

Fa més temps que som a la presó amb els governs socialistes que amb el de Mariano Rajoy. En molts aspectes, el PSOE fa el mateix que el PP. Per això, crec que si som prou forts es veuran obligats a negociar, i a acceptar la democràcia i la voluntat del poble català.

Oriol Junqueras, en un acte de campanya a Sabadell / LL. FRANCO

L’estratègia d’ERC és la “via àmplia”. Abans havien parlat “d’eixamplar la base”. Via àmplia vol dir renunciar a la independència a curt termini?

De cap manera. Hem de ser més, i com abans tinguem els suports per fer la independència, abans la podrem fer. Necessitem sumar tots els que estan a favor del referèndum d’autodeterminació i de l’amnistia.

I com s’executa la independència? Té alguna línia clara per aconseguir-ho després de les dificultats del primer intent?

Volem arribar a tot el país, des de l’Àrea Metropolitana fins a les comarques de l’interior. Hem de cercar el suport de diferents sectors de la nostra societat: els àmbits empresarials, sindicals, associatius, culturals i universitaris. En aquest sentit, la comunitat internacional també ens exigeix que encapçalem la bandera del diàleg i que siguem transversals per aconseguir el màxim suport democràtic.

ERC aposta per un govern també “ampli”, liderat pels republicans, amb Junts, la CUP, el PDECat i els comuns. Si no s’han entès els dos socis, què fa pensar que s’entendran tots plegats?

ERC s’entén amb tots aquells que volen el referèndum i l’amnistia. Ara bé, nosaltres exigim a la resta de partits que deixin de prioritzar els seus interessos particulars… que no es barallin ni es vetin entre ells i que es posin a treballar al servei del país.

Afirmen alguns dels seus adversaris polítics que votar ERC significa donar suport a un tripartit amb PSC i comuns. Pactaran amb els socialistes després del 14-F?

És impossible perquè som incompatibles. ERC i el PSC som els partits més contraposats de Catalunya: ERC vol una república i un referèndum, i els socialistes defensen una monarquia decadent i es neguen a votar. Si aquest govern fos possible, estaríem governant a la Diputació i a l’Ajuntament de Barcelona. Nosaltres som un partit de principis i no regalem les institucions al PSC.

Aleshores, segons diu, els acords del Congrés dels Diputats no es traslladaran a Catalunya?

ERC ha aprovat uns pressupostos de l’Estat que eren molt millors que els que hi havia fins aquell moment, els del PP i Cristóbal Montoro. Entenc que aquells que són molt de dretes vulguin la continuïtat dels comptes del PP, però nosaltres en preferim uns altres.

Hi ha molts independentistes que dubten si anar a votar. Què els vol dir?

Que no ens hem rendit mai i demanem que ningú no ho faci. Hem sacrificat la nostra llibertat per la República i volem que ens acompanyin amb el seu vot. Sense ells no té cap sentit. Hem d’anar a votar i votar a qui millor pot liderar aquest procés: ERC.

Comentaris
To Top