DSTaula

Opcions de tots els gustos i colors

La quinzena de gelateries artesanes de Sabadell ofereixen una àmplia gamma de sabors / ÒSCAR ESPINOSA

És estiu, fa molta calor i tenim l’excusa ideal per degustar un gelat, un sorbet o els sempre refrescants granissats o orxates. Trobar els millors gustos i varietats és ben senzill. Sabadell compta amb una quinzena de gelateries artesanes –i moltes més botigues on comprar-ne d’industrials– repartides entre els diferents districtes, però coincideix que a l’eix central –entre la Rambla i el Passeig– s’han instal·lat establiments amb els formats més innovadors, com els iogurts gelats –que han anat conquerint públic nou els darrers 5 0 6 anys–, els gelats amb galetes wafers (esponjoses per dins, cruixents per fora) o els que s’estiren sobre una planxa d’acer inoxidable congelada i s’enrotllen creant figures ben curioses. Tothom pot trobar la seva opció.

Al Passeig conviuen aquests nous estils de consum amb veterans com els successors de Viuda Asensi, experts torronaires, gelaters i elaboradors tradicionals d’orxata amb xufa valenciana.

El 1917, l’empresari xixonenc Vicent Asensi es va instal·lar a Sabadell, al número 30 del carrer de la Rosa, amb un obrador on elaboraven torrons, gelats i orxata. El 1922 ho va concentrar tot a l’actual local al passeig de la Plaça Major, des d’on la tercera generació elabora una de les millors orxates de la ciutat i un gelat de torró per treure’s el barret, seguint les petjades de l’avi.

A l’extrem sud, a l’avinguda de Barberà, 371, hi ha la gelateria familiar Dolcezza, oberta el 2012, amb productes 100% naturals. També destaca per la feina acurada la clàssica Venezia (carrer Pare Rodés, 6) , creada per una família de Trento, al nord d’Itàlia, el 1983, amb racions generoses. Proposen un gelat un força original; Spaghetti: un plat de pasta fet amb gelat de vainilla, caramel líquid –el tomàquet– i coco ratllat, a mode de formatge. Els Gelati Dino (Rambla, 72) els va fundar l’italià Dino Pavese l’any 1978 a Empuriabrava. Ara és una cadena estatal, però que conserva l’aposta per la qualitat. Han tret una gamma de gelats amb ingredients ecològics. I també en tenen de gastronòmics, com el de vinagre Merlot Forum, de regalèssia o pebre de Sichuan.

Comentaris
To Top