DSTaula

Sabadell i el seu Mercat

L’exposició amb els diaris sobre la història del Mercat / LLUÍS FRANCO

Sabadell ha anat íntimament lligat amb el seu mercat. És més, l’origen de Sabadell no és altre que el mercat medieval que se celebrava en el recinte de l’església de Sant Salvador d’Arrahona. Un document, d’abril del 1113, existent a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, relata la venda, per part de Raimond, bisbe de Barcelona, al matrimoni format per Ricard Guillelmo i la seva esposa Ermesenda, “del Castell d’Arrahona, amb els seus termes i pertinències i el mercat amb l’església de Sant Salvador que està en el mateix mercadal”. Aleshores, el mercat ja era molt concorregut.

Aquell nucli va esdevenir la nostra ciutat. La primera vegada que apareix el nom de Sabadell és l’any 1233 en uns documents del Monestir de Sant Cugat del Vallès. L’any 1488, l’església es va construir de nou i es va consagrar a Sant Fèlix. Com que estava situat en un estratègic creuament de camins, el mercat, i per tant, Sabadell, van anar creixent. A partir de llavors, Sabadell, l’església de Sant Fèlix i el mercat van formar un conjunt indissociable.

Més tard, cap a mitjan segle XIX, el desenvolupament de la indústria tèxtil va propiciar el gran creixement de Sabadell i, per tant, del seu mercat que, com que era a l’aire lliure, patia les inclemències del temps, que significava un greu inconvenient. La importància i el volum de mercaderies que s’hi movien feien necessari un mercadal cobert. Però costava molt entendre’s. Els membres del Consistori no coincidien, que si el Camp de la sang, que si l’horta d’en Duran… Van trigar tres anys a arribar a un acord i decidir-se pel Camp de la sang, encara que a molts els fes mala astrugància. Després de tres anys i escaig d’obres, amb tots els problemes i inconvenients que van anar sorgint, el nou mercat es va inaugurar l’any 1930. Això sí, era un model, un exemple, una referència. Funcional i bonic. Un dels millors del país, potser el millor.

Després de gairebé 60 anys de funcionament ininterromput, havia envellit i s’havia de rehabilitar. Es va optar, però, per un projecte més ambiciós que preveia un soterrani amb quatre plantes: dues per a aparcaments, una per a serveis propis i una altra per a una gran superfície, a més de la reconstrucció total de les parades de la planta. El gran inconvenient era la duració de les obres: entre quatre i cinc anys. Va costar arribar a un acord, molts paradistes mostraven la seva disconformitat. Alguns van tancar les seves parades i van cessar.

Aquells cinc anys d’obres, entre novembre del 1998 i febrer del 2004, el mercat va ser traslladat als seus orígens: el passeig de la Plaça Major, on es va vestir una edificació provisional que feia les funcions de mercadal. El nou Mercat Central de Sabadell va reobrir les portes el dia 28 de febrer del 2004.

Durant 70 anys, el Mercat Central de Sabadell havia passat diferents vicissituds, però un dels episodis més importants va tenir lloc l’any 1959, i no pel mercat directament, sinó pel futur del batlle Josep Maria Marcet. El que es va conèixer com l’Operación Marcet i que va significar la seva destitució com a alcalde.

El batlle Josep Maria Marcet estava ben convençut que el mercat de Sabadell era dels més cars d’Espanya. A través de l’economat de la seva empresa coneixia els preus dels productes, especialment fruites i verdures, i trobava molt injust el tractament de preus del mercat de la seva ciutat. En les seves memòries exposa i justifica amb xifres el negoci que feien els intermediaris. Els paradistes del mercat depenien gairebé del tot dels majoristes del Born de Barcelona, que ja de per si era un centre amb preus molt alts i que repercutien negativament en l’economia dels usuaris del mercat de Sabadell.

L’estiu del 1959 va publicar una nota a La Vanguardia en què brindava a tots els pagesos i altres comerciants que volguessin vendre al mercat de Sabadell tota mena de facilitats:

Se pone en conocimiento de todos los agricultores y comerciantes de frutas y verduras, tanto de la provincia como de otras zonas, a los cuales les interese vender directamente al público en los mercados de esta ciudad, con una capacidad de consumo de cien mil habitantes, que por parte de este Ayuntamiento se les darán todas las facilidades y exenciones de derechos municipales para la venta de sus productos.

Sabadell, 17 de agosto de 1959

El Alcalde, José María Marcet”

S’iniciava el que es va conèixer com l’Operación Marcet. El mateix Marcet i els seus col·laboradors van insinuar que s’havia posat en un terreny en què es va guanyar multitud d’enemistats. Que va trepitjar molts interessos i no li van perdonar la seva gosadia.

Si afegim que Franco li havia perdut la confiança després de la carta, intensament reivindicativa, que Marcet li havia escrit a finals del 1956, la sentència semblava imminent. L’abril del 1960 el governador Acedo Colunga li comunicava la seva destitució.

Comentaris
To Top