PATRIMONI DE SABADELL

Una ferradura per treure el fang

La pandèmia ha empès el sabadellenc Eloy Fernández a deixar d’anar al gimnàs i a sortir a córrer per la ciutat. Trepitjar el carrer més que mai li ha permès veure Sabadell d’una altra manera, i també descobrir elements que formen part dels carrers des de fa dècades i que mai no havia vist. Això és el que li va passar fa uns dies passant pel passatge del Progrés de la Concòrdia, on es va topar amb una ferradura per treure el fang de les sabates.

Per a Fernández, aquests elements “són records del passat, de quan a Sabadell no hi havia ni asfalt ni res, la ciutat estava a mitges, i mostra l’evolució de poble a ciutat”. En compartir-ho a Facebook, li va cridar l’atenció que els més joves preguntessin què era aquest ferro i que la resposta la donessin els més grans, al cap i a la fi, totes aquelles persones que n’hagin utilitzat, sentit a parlar o vist en alguna altra fotografia històrica del municipi. El sabadellenc afegeix que la ferradura per treure el fang “és curiosa, com molts d’aquests instruments, com les càmeres de carret o els telèfons de roda, que ja no fem servir”.

D’elements com aquest, l’autor de la imatge en té constància de dos tipus, un en forma de peu i l’altre en forma de ferradura. Fernández reconeix que no n’ha fet servir mai cap, però explica que sí que ha vist veïns fent-ne servir, així com els seus pares, “segur”. Un dia, afegeix, va veure com també li va ser útil a una persona per netejar l’excrement que havia trepitjat davant del CAP de la Concòrdia, on també hi ha una ferradura d’aquest tipus. Eloy Fernández destaca que si bé a la Concòrdia n’hi ha més d’un, també en té localitzats davant de l’estació Sabadell Sud de Renfe, entre les places d’Enric Morera i de Margarida Xirgu.

Comentaris
To Top