Publicitat
PEP MARÈS

Us imagineu si féssim?

[Per Pep Marès, mediador i gestor cultural]

A l’estudi publicat aquest gener del 2021 per L’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya,  Museus i equipaments patrimonials que van incrementar visitants l’agost de 2020 respecte a 2019. Anàlisi de casos, s’analitza el cas del Museu d’Història de Sabadell: durant l’agost del 2020 vam augmentar les hores d’obertura al públic del Museu. Així, durant el mes d’agost del 2019 només obríem dos dies a la setmana, en total 6 hores, mentre que l’agost del 2020 vam obrir quatre dies per setmana, 12 hores per setmana. Durant l’agost el Museu no tenia cap exposició temporal i tampoc vam fer cap activitat extra i en conseqüència, cap difusió. 

Ara és el moment! La pandèmia ha comportat no poder marxar, fet que ha provocat un augment molt significatiu del turisme intern i de consum local de cultura de la mateixa població, que ha redescobert els recursos culturals propers com els museus. Tot i que potser no ho sembla, és un bon moment per als museus locals de Sabadell, és el moment de produir activitats i fer redescobrir els museus com a espais de cultura segura, com a espais de descoberta i aprenentatge. Si augmentant les hores sense una programació hi ha hagut creixement de públics, us imagineu si fem? El mateix estudi dona algunes pistes de com fer-ho i en descriu exemples de què és allò que ha funcionat en museus similars. Com podem fer-ho? Això va de diners? Senzillament no només, va de creure-ho i passar a l’acció.

Publicitat

A tall d’exemple, segons alguns responsables, és important que els museus participin i estiguin més presents en les dinàmiques locals per poder guanyar visibilitat a les xarxes i contextos locals. Ha quedat demostrat que el treball en xarxa serveix per multiplicar els resultats de comunicació. Per exemple, el treball amb les xarxes territorials de museus. L’estudi destaca l’impacte d’accions i aliances amb altres agents del territori: ajuntaments, consells comarcals, oficines de turisme, sector turístic i hoteler, etc. A més, aquells museus que han reforçat l’àrea de comunicació amb personal professionalitzat han obtingut millors resultats. Reforçar la captació de públic familiar com a estratègia ha estat l’aposta d’alguns dels museus i ha funcionat, en definitiva, petites accions que han permès posar el museu a l’imaginari dels mateixos ciutadans i dels públics nacionals que busquen alternatives.

És moment de començar a treballar i desplegar accions d’almenys dos dels eixos que marca el Pla de Museus de Catalunya: d’una banda, enfortir la vinculació amb la societat i fomentar l’accés i la participació. És a dir, promoure l’accessibilitat universal al conjunt dels museus de la ciutat; impulsar el coneixement i el desenvolupament dels públics dels museus de Sabadell, però sobretot incentivar el compromís social dels seus museus i la participació de la ciutadania. I de l’altra, incrementar la capacitat de comunicació i la visibilitat dels museus de la ciutat, en aquest sentit, cal millorar l’experiència de la visita als museus perquè estigui centrada en l’usuari, articular una acció enfocada a incrementar la capacitat de comunicació dels museus i fer això passa a situar-la en l’estratègia central dels museus de Sabadell i augmentar la seva visibilitat mitjançant estratègies de promoció del seu valor públic.

És l’hora de passar de les paraules a l’acció. El gran repte que tenim és donar respostes a aquestes necessitats i transformar les idees innovadores en accions, projectes i iniciatives que aportin resultats pràctics. Si només augmentant els dies d’obertura ens ha vingut més gent i el museu ha passat a ser un actiu de ciutat, us imagineu si féssim?

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top