Publicitat
Ciutat

El pla de Rodalies preveu construir un túnel que reduirà el trajecte entre Sabadell i Barcelona

Un tren de la línia de Rodalies R4 al seu pas per Can Llong

El pla de Rodalies 2020-2030 preveu la construcció d'un túnel que escurçarà el temps de trajecte entre Sabadell i Barcelona

Un tren de la línia de Rodalies R4, al seu pas per Can Llong / LLUÍS FRANCO

Viatjar des de Sabadell a Barcelona serà vuit minuts més ràpid. El pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, que s'ha presentat avui des de la seu de Foment del Treball, preveu la construcció del túnel del Turó de Montcada abans del 2030 per incrementar la capacitat de la xarxa. El túnel, a més de permetre la circulació de trens semidirectes, suposarà una reducció del 23% en el temps de viatge, entre uns sis i vuit minuts menys. Si des de Sabadell Centre a Sagrera-Meridiana el trajecte és de 25 minuts en hora punta, el temps de viatge es reduiria fins als 17 minuts.

La nova infraestructura també millorarà la puntualitat del servei, perquè la majoria de retards es produeixen per encreuaments de trens que el túnel podrà evitar. De fet, l'objectiu del pla de Rodalies és aconseguir una oferta de mobilitat atractiva per captar un nombre més alt d’usuaris (+50%). Així ho ha defensat el coordinador estratègic del pla de Rodalies, Pere Macías, que sosté que "és un pla ambiciós" amb "objectius realitzables". Les inversions també tenen en compte la remodelació de Montcada Bifurcació, previst per abans del 2025.

Propera parada, Can Llong

El Ministeri de Transports construirà l'estació de Can Llong abans del 2025. La nova parada de l'R4 també s'ha inclòs en el Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, una obra que fa dècades que reivindiquen els residents del barri i l'Ajuntament.

La renovació del parc mòbil és un altre dels objectius d'aquest pla. La mitjana d'edat dels trens és de 20,2 anys, amb un 16% que superen els 25 anys i que "cal modernitzar". A hores d'ara, el 80% del parc mòbil està format per combois accessibles i el 2030 hauria de ser del 100%. Els plans del Ministeri de Transport preveuen una inversió a la xarxa catalana de 6.345,9 milions d'euros fins al 2030, un 45% en els propers cinc anys (2.902,3 milions d'euros). Fins al 2025, es destinaran 239,6 milions d'euros per construir deu noves estacions –una d'elles, la parada de Can Llong o Santa Perpètua de Mogoda– i 2.243,7 milions més per a la integració i recanvis de vies a la demarcació de Barcelona.  

A llarg termini

El pla inclou la planificació d'altres projectes, que es farien realitat a llarg termini. Els projectes que afectarien el Vallès Occidental són la connexió de la Línia Orbital Ferroviària, que connectaria Sabadell amb Granollers i Mataró; el desdoblament de Montcada Bifurcació i Parets del Vallès i la configuració de les línies a Montcada Bifurcació.

Al global de la xarxa ferroviària a Catalunya, el 2030 es preveu incrementar l'oferta un 58% per atendre un increment de la demanda del 50%. "Hem de poder disposar de més oferta per atendre l'increment de demanda prevista", ha matisat Macías.

El Pla de Mobilitat del Vallès estudiarà construir les estacions del Taulí i Rambla

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top