Ciutat

Por als comerços del Centre per l’escalada de robatoris

Operaris arreglen els desperfectes d’Intecat
Operaris arreglen els desperfectes d’Intecat / VICTÒRIA ROVIRA

L’escalada de robatoris a les botigues de l’eix central ha posat en alerta els comerciants. Una sostracció a Intecat s’afegeix a la llista de saquejos amb ús de violència de les últimes setmanes. Des de la campanya de Nadal, en dos mesos, s’han produït tres encastaments –a la Perfumeria Júlia, a la botiga de càmeres Monistrol i a la Joieria Grau– i un robatori amb força al Passeig i a la Rambla.

L’última víctima dels lladres ha estat a la botiga especialitzada d’Apple a la Rambla: la matinada de dilluns, dos joves a cara descoberta van rebentar l’aparador amb la tapa d’una claveguera. De forma maldestra, els lladres van robar mòbils i van fugir, deixant empremtes i sang. Es van tallar amb el vidre que ells mateixos havien trencat.

“Què fan dos xavals passejant per la Rambla a les dues de la matinada? Que ningú els hagi vist és inconcebible”, es pregunta l’encarregat de les botigues Intecat a Catalunya, Rafael Morillo, que demana més vigilància policial a les nits. “Cada cop hi ha més robatoris. Estem espantats. No puc esperar res de la policia... Si no et protegeixes tu, no ho faran ells”. Estan preocupats i apunten tant als lladres no professionals com als clans especialitzats. Segons fonts dels Mossos, hi ha un grup organitzat darrere dels últims encastaments a Sabadell i al Vallès.

La sensació és compartida a la resta de botigues, que reclamen més presència policial i vigilància de matinada. La Sharon, encarregada a Tous, expressa la seva preocupació: “De nit pot passar qualsevol cosa”. El Josep, encarregat d’Òptica Andorrana al Passeig, hi coincideix: “De dia es veu que hi ha policia, però de nit ja no sé què dir”.

289 robatoris en un any

El neguit dels botiguers també es reflecteix en les dades delinqüencials. Segons els Mossos d’Esquadra, des del desembre del 2019 fins al novembre del 2020 es van produir 289 robatoris en establiments i empreses a Sabadell. En un any marcat per la Covid –amb la mobilitat restringida i les botigues tancades– van caure tots els tipus de sostraccions, però amb diferències visibles: els robatoris en els domicilis (-28,4%) i en vehicles (-22%) van caure més que en els negocis (-15,2%).

Pilones per evitar encastaments

Davant del perill de patir nous encastaments, els comerços reclamen a l’Ajuntament posar elements a l’espai públic que impedeixin l’accés dels cotxes a la vorera. Entre les solucions, proposen pilons, arbres o bancs. “S’ha d’obstaculitzar el pas perquè no torni a passar més”, defensa la Sharon, encarregada de Tous. L’Ajuntament treballa amb la possibilitat d’instal·lar algun tipus de mobiliari urbà o elements de barrera. “He parlat amb comerciants afectats i ho estudiarem”, assenyala la tinenta d’alcaldessa Montse González.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top