Publicitat
Ciutat

La soca britànica ja és majoritària

Més de la meitat dels casos de coronavirus detectats pel Parc Taulí ja són de la variant britànica. “Ara ja és la predominant i probablement la setmana que ve tots els casos ho siguin”, explica el coordinador del laboratori de microbiologia de l’hospital, Mateu Espasa.

Vacunació del coronavirus als Merinals / VICTÒRIA ROVIRA

Aquesta mutació de la Covid-19 ha agafat força especialment els darrers dies, passant d’un 30% a principis de mes a superar el 60% de casos en l’actualitat. Els experts donen per fet que serà la versió predominant els propers dies i, de totes maneres, sigui quin sigui el seu origen, coincideixen que el més important per aturar-lo és mantenir les restriccions i aplicar les mesures de seguretat ja conegudes, com l’ús de mascareta, la distància social, el rentat de mans amb gel hidroalcohòlic i la ventilació constant dels espais interiors.

Més a prop d’identificar la variant

El Taulí està ultimant el sistema que li permetrà saber de quina variant són els casos que diagnostica a partir de la setmana vinent. Ho farà amb les mateixes màquines que li permeten fer entre 1.000 i 1.500 proves PCR diàries amb marge per arribar a les 2.000. La novetat és que incorporarà diferents reactius que identificaran de quina variant es tracta, amb la qual cosa s’espera agilitzar el procés i saber-ho en 24/48 hores. Fins ara, el Taulí envia dos cops per setmana una mostra del 10% de tots els tests que fa al seu laboratori de referència dintre el sistema de salut de Catalunya (CatSalut), que és el de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Des de finals de gener fins a aquesta darrera setmana de febrer, han enviat 80 mostres per saber quantes corresponen a la variant britànica, i 50 ho eren, el 62,5%. De moment, Espasa assegura que no han detectat casos ni de la variant sud-africana ni de la brasilera, tot i que es mostra convençut que com que les dades es refereixen a mostres, “no vol dir que no n’hi hagi”.

El Taulí analitza proves PCR de Sabadell però també de diferents punts de la comarca, la qual cosa els ha permès veure l’evolució de la variant britànica. Per exemple, el percentatge de pacients que donen positiu a Urgències i tenien la variant britànica ha passat del 20% al 60% de principi a final de mes. En canvi, a l’UCI de moment aquesta xifra es manté al voltant del 30%. Dels cribratges que se centralitzen al CAP Sant Fèlix –estudis de contactes– i s’analitzen al Taulí, el 75% ja corresponen a aquest tipus, mentre que també hi ha casos en què tots ho són. Disposar del material per saber de quina variant són els casos de l’àrea d’influència servirà a l’hospital com a eina de vigilància epidemiològica per reaccionar el més ràpid possible a qualsevol canvi.

Variant o soca?

En aquest sentit, l’investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip explica que des que es va registrar el primer cas de coronavirus s’han descrit més de 4.000 mutacions. Es tracta de canvis de les proteïnes que s’enganxen a les cèl·lules humanes i fan canviar el comportament del virus, és a dir, “petits canvis al seu genoma però que en la seva majoria de casos no passa res”. És habitual, de fet –cada any passa amb la grip o, en un cas més extrem, aquest és el motiu pel qual encara no hi ha una vacuna per a la SIDA–. I Macip apunta que és quan hi ha un canvi important del virus quan parlaríem de soca, un extrem que assegura encara no s’ha produït.

Més contagiosa, més ràpida

La variant britànica de la Covid-19 “és més ràpida a transmetre’s i, per tant, més difícil de frenar”, explica l’investigador de la UPC-Biocom Daniel López Codina. El fet que sigui més contagiosa i s’imposi a la resta es pot deure a diferents motius, segons la comunitat científica, ja que habitualment no n’hi ha un de sol. Per exemple, López Codina apunta que podria tenir una càrrega viral més alta i, per tant, contagiï més persones, una qüestió que alhora explicaria l’augment de la taxa de reproducció de la malaltia registrat els darrers dies a Catalunya (ara d’1,03 punts).

Per la seva part, Macip assenyala que tot i que al principi semblava que la variant britànica provocava casos més greus, “ara sembla que totes les variants donen el mateix tipus de malaltia”. Macip indica que “és molt possible que domini la britànica i punt”, veient com està predominant a tot Europa per sobre de la sud-africana i de la brasilera.

Tant Daniel López Codina com Salvador Macip afegeixen que les vacunes que ja s’estan administrant “aparentment funcionen amb totes les variants i no sembla que sigui preocupant”, en paraules del primer, al qual el segon complementa que “és una de les incerteses. Crec que si més no al Regne Unit, que ha vacunat molt, està funcionant bé”. Allà, des d’on viu Macip, el 20% de la població ja ha rebut la primera dosi del vaccí, una dada que comparada amb Catalunya porta el científic a aixecar la veu perquè “la vacunació va molt lenta. Amb un 5% de la població vacunada no fem res, tornarem a obrir i no serà suficient”.

Els experts consultats miren els propers dies amb incertesa, en espera de veure com evoluciona la variant britànica. “Estem canviant de tendència”, assenyala Codina. Salvador Macip, per la seva part, creu que Espanya afronta el repte d’arribar en les millors condicions possibles a Setmana Santa (28 de març - 4 d’abril), amb ganes de gaudir del bon temps i amb menys mesures, però encara que la situació actual estigui més o menys sota control, “les dades no són bones encara”. Actualment, a Catalunya estem com abans de Nadal, sortint de la segona onada, però aleshores “no havíem tocat fons” i avui dia també hi ha una quantitat notable de virus circulant.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top