Publicitat
Ciutat

Sinergia i tecnologia, dos aspectes clau del futur SBD Esport Hub

Deu experts han explicat els desafiaments i les possibles funcions del SBD Esport Hub en la segona sessió del projecte liderat per l’Ajuntament de Sabadell i la UAB

Usuaris del Club Natació Sabadell fent exercicis a les instal·lacions de Can Llong / LLUÍS FRANCO

Deu experts del camp de l’esport, salut, innovació i tecnologia han participat en la segona sessió, en format ‘on-line’, per definir el futur SBD Esport Hub, que impulsa l’Ajuntament de Sabadell amb la UAB en el marc del Hub b30. Al llarg de la sessió, anomenada Els hubs esportius, xarxes obertesels ponents han exposat els seus projectes propis i han explicat quins són els possibles desafiaments tècnics i funcions del SBD Esport Hub. Dit això, han coincidit en el fet que el projecte ha d’inserir en aspectes clau com ara la tecnologia, la innovació, les sinergies, la recerca, la rendibilitat i, en última instància, la salut dels ciutadans.

Així mateix, de la trobada es desprèn la possibilitat que el SBD Esport Hub haurà d’establir sinergies entre diversos sectors de la ciutat, ja siguin start-ups del món de l’esport, empreses i entitats inversores, centres sanitaris, com ara el Taulí, i les administracions públiques. Segons els experts, un hub es construeix a través de la unió de molts actors, si es vol aconseguir els principals objectius marcats que, en definitiva, es basen en potenciar projectes innovadors en l’esport i la salut.

La regidora l’Ajuntament de Sabadell Lourdes Ciuró ha sigut l’encarregada de donar pas a la sessió i ha explicat els motius pels quals es va crear el SBD Esport Hub. “Tant el govern municipal com Junts per Sabadell vam voler incidir en els actius de la ciutat que no acabem de lluir. El sector de l’esport és molt important a Sabadell i hem de posar-hi les eines per aconseguir millorar-lo. És per això, que hem posat en marxa aquest projecte”, ha dit.

També ha aprofitat per afirmar que la ciutat vallesana, a través de SBD Esport Hub, ha de ser “receptora de turisme i dinàmica econòmicament”. Per la seva banda, Roser Salvat, responsable del Hub b30, ha sigut la conductora de la ponència i ha donat pas a tots els experts del sector que han participat a la sessió matinal.

Els experts exposen els seus propis projectes i expliquen quins desafiaments aporta el SBD Esport Hub

El primer ponent a prendre la paraula ha estat Albert Mundet, director del Barça Innovation Hub, un projecte que ja fa cinc anys que està actiu. Mundet ha explicat que l’exemple d’aquest hub es pot traslladar, “sens dubte”, al projecte de Sabadell. “A través d’obrir el coneixement de les institucions esportives i generar valor, podem arribar a molta gent”, ha dit. A més, el director del Barça Innovation Hub ha indicat que el seu programa es basa en tres grans conceptes: ser un centre de recerca i desenvolupament pel club,  tenir una innovació corporativa i ser una universitat corporativa per a fer màsters i postgraus, a través dels quals es pot compartir el coneixement de l’entitat. A més, ha recordat que l’objectiu principal d’un hub és tenir una viabilitat econòmica.

Després, ha estat el torn de Jordi Ferré, cofundador de l’empresa Next Esports. Ell s’ha referit sobretot a la importància de la tecnologia dins de l’esport, “imprescindible” de cara al futur SBD Esport Hub. L’empresa de Ferré va néixer a Silicon Valley i es tracta d’una consultora basada en la vigilància tecnològica, és a dir, en centrar la seva activitat a descobrir les tendències del sector esportiu i els actors que hi formen part, i els seus canvis sociodemogràfics i econòmics. A partir d’això, fan una anàlisi d’oportunitats per aquelles empreses que tenen un projecte en ment en aquest segment de mercat. “La tecnologia és un facilitador de necessitats identificades”, ha finalitzat Ferré.

Jordi Ferré, en el moment de la seva intervenció/ D.S.

D’altra banda, el Josep M. Monti, president del BCN SportsTech HUB23, aposta per un “hub descentralitzat” a Sabadell, en què no només un actor sigui important. “És cabdal un sistema que permeti que la informació sigui transversal per tothom i que tots els actors se sentin partícips del hub“, ha exposat. BCN SportsTech HUB23 ha creat un nou “clúster d’incubació” basat en una criptomoneda, anomenada SPORTH. Les empreses poden presentar els seus projectes i han de votar quins els sembla el més adient. Les companyies guanyadores reben criptomonedes i l’assessorament de Hub23 per dur a terme els programes plantejats.

La conductora de la sessió Roser Salvat i Josep M. Monti, president de BCN SportsTech Hub 23/ D.S.

A continuació, Carles Combarros, soci fundador de Xarxa Capital, ha fet referència a la funció de mentoring, o sigui, a la transcendència d’una empresa o entitat externa que assessori els passos a seguir en fer el hub. “Cal un model de negoci d’un bon equip emprenedor i, a la vegada, un servei de mentoratge perquè les start-ups tinguin rendibilitat”, ha explicat.

Per la seva banda, Yolanda Triviño, CEO del Valkiria Hub Space, ha admès que la seva empresa treballa més pel sector dels esdeveniments i no tant pel dels esports. Així i tot, ha opinat que el Sabadell Esport Hub “pot diferenciar-se i especialitzar-se” per tal de ser una referència internacional. “Si es creen serveis per la ciutadania sabadellenca i aliances intersectorials afavorint la sinergia, es podrà aconseguir” ha dit, convençuda.

El Taulí, la referència com a nou centre CERCA

Lluís Blanch, director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, ha reivindicat la fita de l’hospital per arribar a ser distingit com a centre CERCA i ha afirmat que el Taulí ha de ser “un punt central del nou hub a Sabadell”. De la mateixa manera, Blanch s’ha mostrat orgullós dels projectes elaborats per l’Institut els últims anys, i, sobretot des que va començar la pandèmia, tot i que creu que encara poden fer-ne més. “Al març vam fer un ventilador pulmonar, vam crear un laboratori 3D amb el qual vam elaborar connectors d’oxigen, així com vam iniciar sistemes per presentar dades molt innovador. Així i tot, hem de seguir apostant per la innovació i la recerca”, ha explicat.

Gemma Riu, gerent del Clúster Esport Andorra, s’ha centrat més en el possible model de finançament de SBD Esport Hub, que considera que ha de ser molt semblant al del hub andorrà. “Les claus de l’èxit d’un clúster són tenir una realitat econòmica marcada i suficient massa crítica, així com tenir la implicació del sector públic i privat”, ha afirmat. De fet, el Clúster Esport Andorra té aquests dos tipus de finançaments, que fan “possible la viabilitat del projecte”.

Pel que fa a Ricard Castellet, Chief Connector Officer de Barcelona Tech City, ha expressat que el projecte de la companyia sense ànim de lucre on treballa és convertir a Barcelona i, també, a la seva àrea metropolitana, on s’inclou Sabadell, en un “hub tecnològic de referència mundial”. “Barcelona, i els seus voltants, són el cinquè lloc preferit per venir a treballar, segons molts estudis internacionals. Hem d’aproftar això”, ha remarcat.

Quant a Oriol Serra, cluster manager d’INDESCAT, ha detallat els factors clau d’un projecte com el que vol tirar endavant l’Ajuntament de Sabadell: “Cal tenir un valor compartit per molts actors, un lideratge clar, un entorn madur i cohesionat, una cogovernança i un model de gestió fiables, així un finançament clar”, ha indicat.

Oriol Serra, en la seva intervenció/ D.S.

Finalment, la Rosa Maria Sebastian, vicerectora d’Innovació i Projectes Estratègics a la UAB, ha estat l’encarregada de clausurar l’acte. Ha agraït la participació dels experts en la jornada i ha ofert les instal·lacions de la universitat per “aquells projectes que posen a les persones al capdavant”.

La 3a sessió serà el dia 3 d’abril

Un cop fetes les primers dues sessions del SBD Esport Hub, el dia 3 d’abril tindrà lloc la tercera, que reunirà experts en valorització de projectes innovadors, start-ups i màrqueting esportiu per explorar els serveis i valor dels hubs esportius.

Tret de sortida al SBD Esport Hub amb una aposta per les aliances publicoprivades

L’esport, la salut i la innovació, en un nou ‘hub’

Publicitat
Comentaris
To Top