Ciutat

Les restriccions van grans al petit comerç

Tornen al taulell. Després de gairebé dos mesos tancades –des del 7 de gener, coincidint amb l’inici de rebaixes i les devolucions de Nadal– reobren les botigues de més de 400 metres quadrats. Ho han fet acotant la superfície de venda i acceptant només el 30% de l’aforament total, una condició sine qua non que ara comparteixen amb el petit comerç. Les restriccions imposades pel Procicat deixen sensacions contradictòries entre els comerciants. “És símbol que caminem cap a la normalitat, però no s’entén que dissabtes tots continuem tancats”, coincideixen les diferents associacions de comerciants de Sabadell.

Ara, tot establiment comercial –tingui un aforament total de 500 persones (que permetria 150 clients) o de 10 (que en permetria 3)– juga les mateixes cartes. El que torna a deixar en una situació “de desavantatge” el comerç petit. “Avui, tots podem anar a centres comercials. Dissabtes, no podem comprar roba a una botiga de 30 metres quadrats”, expressa el president de Ca n’Oriac Comerç, Miguel Tello.

Ahir es reprenien les transaccions pendents del dia 7. Donant per tancada la temporada de rebaixes –en què les grans marques han sobreviscut gràcies a la venda on-line–, dilluns es formaven grans cues per fer devolucions de Nadal. Una compradora esperava a les portes d’una coneguda cadena de roba per bescanviar un regal de Reis: “No sé si m’acceptaran el canvi perquè ha passat molt temps i no sé si ja ha caducat, però és clar... no hi havia cap altra forma de fer-ho”, explica.

Per sort, sí que estan acceptant les devolucions. De fet, estan obligades a permetre aquests canvis. “La majoria de transaccions el primer dia han estat devolucions, però també gent que ja vol preparar l’armari per a la temporada de primavera”, explica la venedora d’una gran botiga. La imatge era repetida a la majoria de comerços: cintes limitant l’espai de venda, cartells informatius i cues a l’entrada per les restriccions d’aforament. Algunes grans plataformes s’han passat els últims dos mesos atenent només els encàrrecs fets per internet, mentre que d’altres directament han tancat el negoci. 

Obren les grans superfícies comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats / Lluís Franco

Obren les grans superfícies comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats / Lluís Franco

Dissabtes, el 18% de les vendes

És una equació. El tancament de dissabtes ha afectat directament les vendes i, per tant, també els ingressos. L’Observatori dels Centres Urbans de Catalunya determina que el 18% de les compres tenen lloc els dissabtes. Els establiments de la Rambla acumulen els dissabtes el 22% de les vendes, segons dades del 2019. Ara, però, “els ingressos no s’han redistribuït entre setmana”, sostenen les associacions. L’impacte es pot quantificar a través les dades de Pulso del Banc Sabadell. Els diversos sectors comercials –roba, calçat, bricolatge, salut i bellesa i complements– han patit una davallada mensual i interanual durant el gener, com mostra el gràfic. A tall d’exemple, el sector de la roba a Sabadell queia el gener 7 punts percentuals respecte al desembre i representava una caiguda del 25% respecte al 2020.

La Covid ja ha deixat un primer rastre a la ciutat. Ara hi ha un 5% menys de locals comercials al Centre de Sabadell respecte al 2019, d’acord amb les dades de l’Informe Covid-19 Gener-Setembre 2020, elaborat per l’Observatori. Al Centre, hi ha el 19% d’establiments tancats. A Ca n’Oriac, el 31%. 

David contra Goliat

Els comerços que no superaven els 400 metres quadrats i que sí que han pogut obrir els últims dos mesos han guanyat cert terreny. Segons dades de Ca n’Oriac Comerç, s’han vist al voltant del 15% de noves cares a les botigues. “Hem notat aquest lleuger repunt de vendes”, assegura Tello, que sosté que el petit comerç compleix rigorosament les mesures anunciades per les autoritats sanitàries.

Per la seva banda, Jordi Obradors, gerent de Sabadell Comerç Centre i director de l’Observatori dels Centres Urbans de Catalunya, considera que la reobertura és “un pas més per a la normalitat”, però creu que el tancament dels caps de setmana no respon a un criteri tècnic: “Es juga més amb les percepcions que amb les dades, l’índex de personal afectat al comerç és baixíssim, no és pas un focus de contagi”, sosté. Obradors ha detectat un canvi dels hàbits: “Tot s’està removent”. Més que un risc, els comerciants hi veuen una oportunitat per retenir nous clients.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top