Ciutat

La Covid, un any després: i ara què?

Augmentar el ritme de vacunació, saber quines són les mesures més efectives per reduir els contagis i trobar un tractament eficaç són els principals reptes a resoldre sobre el coronavirus

Un treballador del Taulí rep la vacuna del coronavirus / VICTÒRIA ROVIRA

La millora de la situació del coronavirus, que ha permès reobrir certes activitats aquesta setmana, es valora amb prudència des de la comunitat científica. Sobretot perquè no es pot descartar que hi hagi una quarta onada tenint en compte la poca velocitat amb què s’està administrant la vacuna, que ahir dilluns havia permès immunitzar 4.878 sabadellencs (2,82%) en dos mesos i mig. “Hi pot haver quarta onada per la quantitat de gent vulnerable que hi ha”, apunta el cap del servei de Malalties Infeccioses del Taulí, Manel Cervantes. Hi coincideix l’investigador del grup de recerca BIOCOMSC de la UPC Daniel López Codina, que exposa que “la incertesa d’aquest moment és que no podem descartar la quarta onada”, assenyala.

La Setmana Santa, del 28 de març al 4 d’abril, està assenyalada a tots els calendaris com un moment clau perquè d’aquells dies dependrà que hi hagi un repunt o la situació s’estabilitzi encara més a la baixa. Tant López Codina com Cervantes apunten que la situació epidemiològica està millorant, però assenyalen diferents factors a tenir en compte durant aquest mes de març.

En el darrer mes, els casos a Sabadell s’han reduït el 57,2%. L’investigador del BIOCOMSC creu que “si incrementen els contactes tindrem més contagis”, de manera que no és partidari de flexibilitzar les restriccions de mobilitat. Almenys, fins que el nombre de pacients a les UCIs de tot Catalunya no baixi de 300, ja que aquest diumenge passat n’eren 515. La xifra que proposa Daniel López Codina no és a l’atzar, sinó que respon a la capacitat del sistema de salut d’atendre aquests pacients (màxim 600) sense haver d’alterar l’activitat ordinària.

Per la seva part, Manel Cervantes remarca que tot i la millora de les dades, “no estem prou bé. Estem bastant per sobre del que necessitem, que serien uns 20 casos per cada 100.000 habitants i ara estem a 100”. Una situació epidemiològica així, explica el cap d’Infeccioses, voldria dir que la probabilitat d’estar en contacte amb una persona contagiada seria tan baixa que “ja no caldria fer proves”. Cervantes també apunta com a elements a tenir en compte de cara a evitar una quarta onada que “hem après bastant que l’aire lliure comporta menys risc”, així com la millora de les temperatures que es produirà gradualment en els pròxims mesos.

Cervantes creu que les eleccions al Parlament del 14 de febrer i la soca britànica poden haver influït en el fet que la davallada dels contagis hagi estat més lenta. Manel Cervantes creu que queden dues o tres setmanes “de risc” ja que, diu, “no estaré tranquil fins a l’abril, però la situació pinta bé i amb sort l’estiu ens agafarà sense quarta onada”.

Vacunació insuficient

“A escala de la població general la vacuna encara no es nota”, lamenta el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, que espera que el Departament de Salut activi al més aviat possible punts de vacunació massius per agilitzar la immunitat de grup (70%). Encara que la logística per fer arribar la vacuna estigui ben definida, tal com assegura Daniel López Codina, el problema és que arribin les dosis. A aquest ritme, segons l’investigador, si s’arriba a tenir un 70% de població vacunada a la tardor “podrem estar contents”. Segons la seva opinió, “posar dates és molt poc correcte quan no es pot assegurar la disponibilitat”.

Per la seva part, Manel Cervantes destaca que on es nota realment l’impacte de les primeres vacunacions és en les persones que viuen en residències de gent gran, on s’ha detectat un “espectacular” descens de la mortalitat.

Precisament, passat el primer any de la pandèmia del coronavirus, els experts consideren que el principal repte per als propers mesos és completar la campanya de vacunació. I no només a Espanya sinó a escala mundial, perquè si no és així, la circulació del virus podria seguir sent elevada i es continuaria expandint com passa amb les variants, entre les quals en aquests moments predomina la britànica, seguida de la sud-africana i la brasilera.

Un altre repte principal és continuar la investigació per aconseguir un tractament antiviral efectiu i saber definitivament quines són les mesures que tenen sentit i quines no. Tal com han demostrat els últims estudis, als quals fa referència Manel Cervantes, “ruixar els carrers amb lleixiu no serveix per res”.

A la cerca d’un tractament

Un dels canvis que s’ha produït aquest primer any de pandèmia ha estat en el tractament de la malaltia. En un primer moment, en plena situació de desconcert sobre com tractar la Covid-19, s’administrava l’antiviral directe Remdisivir, que Cervantes explica que “reduïa la gravetat dels pacients i es va reservar als pacients més greus per tòxic i car”. Al cap d’unes setmanes de l’esclat de la pandèmia també es van provar tractaments com la hidroxicloroquina i altres antiinflamatoris que no van demostrar la seva eficàcia.

A hores d’ara, als hospitals el que s’utilitza més són anticoagulants per prevenir trombosis pulmonars –una de les afectacions més greus que provoca la Covid-19– i qualsevol derivat de la cortisona, que redueix la sensació d’ofec. “Les dues han sigut útils però cap d’elles cura la malaltia, pal·lien els efectes”, remarca Manel Cervantes.

El Taulí recupera les visites

La millora de la situació epidemiològica també al Parc Taulí ha permès a la direcció reobrir les visites als pacients hospitalitzats des d’ahir dilluns, 8 de març. En tots els casos sempre haurà d’entrar la mateixa persona. A hospitalització de l’edifici Taulí, Albada i VII Centenari es permeten les visites de 13 a 14 h. En aquests casos, si el llit és parell, la visita només es pot fer en dia parell i si és senar, en dia senar. A les UCIs hi ha diferents horaris: de 13 h a 14 h a l’UCI i el Mòdul C del Frontal Gran Via; al Frontal Mòdul A, de 12.30 h a 13.30 h; al Mòdul B, de 14.30 h a 15.30 h, i a Semicrítics, de 13.30 h a 14.30 h. Tant a la quarta planta de l’edifici Taulí com a Urgències es mantenen prohibides les visites.

Actualment, al Taulí hi ha 73 pacients ingressats per la Covid-19, 53 dels quals a planta i 20 a l’UCI. El descens ha estat sostingut entre el passat 27 de gener i ahir, en què es va registrar un pacient més respecte al dia anterior.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top