Ciutat

ERC denuncia que l’Ajuntament no executa “tres de cada quatre euros de les inversions pressupostades”

El portaveu del grup d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez, atenent els mitjans | Toni Alfaro
Èlia Soriano i Gabriel Fernández, en roda de premsa per denunciar la falta d'execució del pressupost municipal / D.S.

El grup municipal d’ERC denuncia que el govern de PSC i Podem només ha executat un 25% de les inversions amb què s’havia compromès en els pressupostos d’aquest 2020. Un de cada quatre euros pressupostats: dels 61 milions destinats a inversions, n’hi ha uns 46 que no s’han gastat. Basant-se en aquests percentatges, el portaveu republicà Gabriel Fernàndez ha acusat de “manca de lideratge” i “d’incompetència” el govern de Marta Farrés.

A mig mandat, denuncia Fernàndez, el grau d’execució pressupostària no arriba al 70%. “És molt greu això”, ha lamentat Fernández. Els republicans acusen el Govern de Farrés d’anunciar inversions que després no executen amb la intenció d’endur-se mèrits no correspostos davant la ciutat. “El món cau i l’Ajuntament continua com si res hagués passat. És estancament, és grisor”, ha carregat Fernández.

Paral·lelament, a causa de la pandèmia, l’Estat ha suspès la regla de la despesa i ha autoritzat els Ajuntaments a utilitzar el romanent, aquells diners acumulats als comptes que han sobrat de pressupostos anteriors. L’Ajuntament de Sabadell, apunta ERC, disposa de més 100 milions d’euros “d’estalvis als bancs” i per “incapacitat” no els utilitza per ajudar les famílies i el teixit productiu de la ciutat que està patint.

La portaveu adjunta d’ERC, Èlia Soriano-Costa, ha alertat sobre el termini en què acaba la suspensió de la regla de la despesa, a final de 2021. Aleshores, si no es prorroga la mesura, que els republicans assenyalen que va “encotillar el govern anterior”, l’Ajuntament ja no podrà gastar els 100 milions. “S’hauran de dedicar a reduir el deute de l’Ajuntament”, ha alertat Soriano. El deute de l’Ajuntament ronda el 48% del seu pressupost.

“No tots es poden gastar”

Segons fonts municipals, l’Ajuntament té actualment 70,1 milions d’euros de fons líquids. Aquests diners són al banc però no estan disponibles, afirmen. L’únic superàvit que té disponible l’Ajuntament és el que es porta a aprovació el proper ple de dimecres: 38,5 milions d’euros.  D’aquests, 25,2 milions representen despeses compromses al 2020. I dels 13,35 milions restants, 11,8 milions s’han previst en noves inversions i ajuts per al 2021

Comentaris
To Top