Ciutat

Salut presenta una guia per als afectats pels símptomes persistents de la Covid

Alba Vergés durant la presentació de la guia sobre la Covid persistent / ACN

El Departament de Salut va presentar aquest dimecres una guia pels malalts afectats pel que es coneix com a “Covid persistent“, que impliquen tota una sèrie d’afeccions relacionades amb haver passat la malaltia de la Covid-19 i que duren més enllà de les tres setmanes després de superar-la. Es tracta d’un seguit de factors que inclouen, entre altres, dolors generalitzats, pèrdua de l’olfacte i problemes cognitius. “S’estima que entre un 10 i un 20% dels malalts poden patir símptomes persistents de la Covid”, deia la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa telemàtica.

Segons indicava Vergés, “fins a 512 persones han estat identificades al nostre país” com a víctimes de la Covid persistent, tot i que va deixar clar que la situació i el context “ens porten a pensar que hi ha un infradiagnòstic clar a Catalunya”. Per això, des del departament han treballat en una guia per poder ajudar a identificar aquestes persones afectades, que ha de servir tant als professionals sanitaris com a la població en general. Alhora, també va indicar que s’ha creat un sistema de diagnòstic específic al departament per ajudar a detectar les persones que tenen aquestes seqüeles per la COVID-19.

“És una fita històrica poder tenir aquesta guia clínica en tan poc temps, encara que en sigui tant per les persones afectades”, deia Vergés, felicitant a tots aquells que han col·laborat en l’elaboració del document. Es tracta d’un document que “té com a pilar principal l’atenció primària, el suport psicosocial i la rehabilitació”, explicava la consellera, alhora que afegia que “incorpora la perspectiva de gènere, ja que la majoria d’afectades també són dones i de mitjana edat”.

L’opinió experta i la participació dels malalts, claus per la guia

La guia compta amb la validació de les persones afectades, ja que segons deien des del departament hi han treballat des del primer moment, i busca donar una resposta integral a tots aquests malalts. I és que es tracta de símptomes que impacten sobre la qualitat de vida de les persones que les pateixen, tot i que encara es desconeix exactament quins factors les desencadenen. Tanmateix, segons apuntava el doctor Xavier Surís, codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, factors com tenir molts símptomes a l’inici de la malaltia o l’obesitat semblen guardar relació amb aquestes afectacions de llarga durada. “Encara tenim molt desconeixement sobre la Covid-19 i els seus símptomes persistents”, lamentava Vergés.

“Hi ha la impressió que hi ha una certa variabilitat en l’atenció sanitària depenent de la zona i el professional que et toqui, i precisament aquesta guia ve a establir uns estàndards”, explicava Surís, que també recalcava la important tasca dels que han elaborat la guia. Alhora, però, va deixar clar que aquesta “és una guia que està més basada en l’opinió dels experts segons la seva opinió professional que no tant en l’evidència científica, perquè no la tenim”. “No hi ha persona que estigui lliure de patir Covid persistent, i per tant cal evitar la infecció sigui com sigui”, remarcava el doctor.

A la presentació de la guia també va intervenir Sílvia Soler, del Col·lectiu d’Afectades i Afectats per la Covid persistent, que va destacar que “si no fos perquè seguim afectades des del març del 2020, podríem dir que és un dia històric”. Alhora, va voler valorar la col·laboració dels mateixos malalts en la consecució de la guia, el primer cas en tot el món pel que fa a la Covid persistent, i va afegir que “la participació ciutadana ha de ser el model que enriqueixi les societats actuals”. Per últim, va aprofitar l’ocasió per reivindicar més facilitats per la salut pública: “creiem fermament que cal retornar a l’atenció primària el paper que li pertoca i que els hi retornin els recursos que necessiten”, va dir.

Comentaris
To Top