Ciutat

L’Ajuntament penja la bandera republicana a la plaça del Doctor Robert

Bandera republicana a la plaça del Doctor Robert / À.RUBIO

La bandera tricolor oneja a davant de l’Ajuntament de Sabadell, a la plaça del Doctor Robert, per commemorar la proclamació de la Segona República Espanyola. Aquest dimecres, 14 d’abril, se’n commemoren els 90 anys.

Penjar la bandera republicana de l’edifici consistorial es va decidir a la reunió de grups municipals –la Junta de Portaveus– amb l’únic vot en contra dels tres regidors de Ciutadans. Va ser una proposta presentada pel govern municipal del PSC i Podem. Els grups independentistes –ERC, la Crida i Junts per Sabadell– van subscriure la moció, però afegint-hi la petició que durant el dia es pengés a l’Ajuntament, també, l’estelada. PSC, Ciutadans i Podem s’hi oposen.

A més, els independentistes van demanar que, a banda de la tricolor, es col·loqués una pancarta a la façana emulant el llençol blanc que es va penjar el 12 d’abril del 1931 a l’Ajuntament, en què figuri la proclama “Visca la República”.

Finalment, va prosperar la moció de l’executiu i, únicament, s’ha penjat la bandera de la República.

90 anys de la proclamació

A Sabadell, la Coalició d’Esquerres Republicanes, aconseguint 21 regidors davant dels 12 de la Candidatura Catalanista, va guanyar les eleccions del 12 d’abril del 1931. Es va anomenar Salvador Ribé com a alcalde. Fabricant tèxtil i afiliat al Círcol Republicà Federal, va ostentar el càrrec fins al febrer de l’any 1934.

“En aquests moments històrics, demanem el concurs de tots els ciutadans per fer efectiva, dins del major ordre i serenitat, l’afirmació del nou règim”, va proclamar Ribé, en el seu primer discurs com a alcalde.

“La proclamació de la República catalana”, portada del Diari 90 anys enrere

Comentaris
To Top