Oci i cultura

Sabadell respira Sant Jordi

Les llibreries i floristeries ja han muntat les parades al carrer perquè la ciutat gaudeixi de la celebració

Les parades exteriors, com aquesta al Passeig, ja tenen els primers curiosos / LLUÍS FRANCO

El Sant Jordi d’enguany serà recordat, potser, per ser el més llarg: està durant dies. I és que a fi d’evitar aglomeracions (i contagis de Covid) el sector va fer una crida a no deixar les compres i les passejades per a la darrera hora. Dit i fet: des de principis de setmana que les llibreries van de gom a gom. Algunes van muntar parada al carrer des de dilluns, com la Llibreria Tècnica. D’altres ho van fer fins ahir dimecres, com La Llar del Llibre. Mentre que el gruix s’han esperat fins aquest matí de dijous, com Sabadell Còmics i LibreRío de la Plata

De tota manera, cal anar alerta: ja hi ha nombroses coes a causa de la restricció d'aforament. Per tant, qui no hagi fet els encàrrecs fins ara, és probable que hagi de tenir paciència. La Llar del Llibre ha hagut de posar seguretat a l'entrada, per controlar l'accés; mentre que Sabadell Còmics ha optat per organitzar diferents fileres:

Sant Jordi també és present a altres establiments de la ciutat. Joan Serra ja ofereix les seves roses de vitrall, al seu taller L’art del vitrall (a la plaça de les Marquilles). Una altra botiga tradicional com la Casa Figuerola ha decorat part del seu aparador amb figuretes de dragons de joguina. L’Estanc Aragay aprofita les darreres hores per vendre loteria del sorteig de La Grossa de Sant Jordi. I la majoria de forns, com ara l'ArtBò, ja han elaborat pa de Sant Jordi (amb els colors de la senyera), piruletes de xocolata amb forma de rosa i altre tipus de dolços amb motiu sant jordiencs.

Tot i que no és una llibreria, la botiga Vilalta (al carrer de l'Escola Industrial) també ha muntat paradeta a peu de carrer amb llibres infantils. Així mateix, la Casa Rex també està compartint una recepta de galetes de Sant Jordi sense gluten. I com sempre fan en les grans diades, el sostre interior del Mercat Central ha estat decorat amb unes grans senyeres. I és que els comerços no han volgut quedar al marge de Sant Jordi. 

Joan Serra amb les seves roses de vitrall / DS

Sense signatures d'escriptors

Tot i així, enguany serà diferent: no hi haurà gaires signatures d’escriptors i escriptores. Potser les excepcions són les signatures a LibreRío de la Plata que faran demà Mónica Ojeda (matí) i Roc Casagran (tarda). Altres s'ho han muntat pel seu compte, com l'escriptor Sergio Gil estarà demà a La Teteria (plaça del Gas) d’11 a 12 h, tant escrivint com signant exemplars de Preludios del terror als lectors que s’hi acostin. Víctor Colomer també signarà llibres i conversarà amb qui s'acosti a la terrassa del bar Bracafè (al carrer Sant Antoni), tot presentant el seu Contes tristos del Procés.

Molt més enfora, a la ciutat de Barcelona, el periodista sabadellenc Plàcid Garcia-Planas, cap d'Internacional del diari La Vanguardia, signarà exemplars de Tot està per dir juntament amb el corresponsal estranger Tomás Alcoverro.

Així mateix, davant del Teatre Sant Vicenç es muntarà una paradeta de Sant Jordi, on es podrà adquirir la segona edició (recentment treta del forn) del llibre El Centre Parroquial Sant Vicenç, motor cultural de la Creu Altade Jaume Pont en torn a aquest centre. També hi haurà parades a peu de carrer davant les seus d'Òmnium Sabadell, ANC Sabadell i del Casal Cubà (al Raval de dins).

A més a més, aquest dijous es presenta el llibre La Kora i el Griot, Conxita Tarruell i Llonch, amb els relats dels viatges que va fer l’autora a Benín i a Burkina Faso entre el 2017 i el 2019. Serà a l’auditori de la Biblioteca Vapor Badia, a partir de les 18.30 h. 

Les presentacions i actes literaris segueixen el cap de setmana. Dissabte serà el torn del Casal Can Capablanca, que acull la presentació del llibre Interseccionalitat (editat per Tigre de Parer), a càrrec de la seva autora, Maria Rodó-Zárate. Serà a les 12 h i en acabat hi haurà vermut.

Diumenge hi ha actes per partida dobles. El partir Junts organitza una gimcana literària pel carrer, durant el matí, que arrencarà a la plaça del Mercat Central; mentre que ERC puja a la terrassa de l'Hotel Urpí per presentar els darrers llibres de Carme Forcadell i Marta Pontnou. Serà a les 10.30 h i és indispensable demanar plaça.

Activitats als Museus

A més a més, el Museu d’Història oferirà  visites al campanar de Sant Fèlix, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h del divendres. Igualment, hi haurà un taller de roses i de punts de llibre al pati (de 17.30 a 20.00 h). A més a més, el Museu munta parada de llibres de la seva col·lecció a l’entrada de l'equipament.

Piruletes de xocolata amb motius literaris / LLUÍS FRANCO

El Museu d’Art també s’afegeix a la commemoració de Sant Jordi i amb una parada dels seus llibres i catàlegs al vestíbul. A més a més, proposen una visita dinamitzada a l’exposició permanent, tot destacant aquelles obres que reprodueixen roses o altres flors.

Activitats paral·leles 

Així mateix, l’Acadèmia de Belles Arts no tindrà taula a peu de carrer, però convida la ciutadania a fullejar els catàlegs d'artistes locals com Antoni Angle, Alfons Borrell, Joan Vila Cinca, Manuel Duque, Isidre Manils, Agustí Puig, Ramiro Fernàndez, Vilacasas, Marian Burgues...

El jardí de l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell, igualment, acollirà activitats per a escoles, tallers infantils i espectacles familiars i exposicions durant tot el dia. Al matí s’ha programat l’espectacle Cletu, el drac despistat, a càrrec de la Berta del Poblet; i Polsim de màgia per a Sant Jordi, de Fèlix Brunet. 

Loteria de Sant Jordi, a l'Estanc Aragay / DS

D’altra banda, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h es podrà participar al Jardí de la lectura, on es convidarà als assistents a descobrir endevinalles, poemes d'objectes, animals, menjars i mil coses més que es poden trobar en els llibres de contes. També es podrà trobar el El racó dels llibres i la lectura, una exposició-ambientació amb llibres de contes i caixes de fusta per a gaudir dels contes.

Fins i tot el món de l'esport es tenyeix de literatura. O més aviat, de blau! Com ara el CE Sabadell:

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top