Diners

PIMEC reivindica el caràcter industrial de la nostra economia

CEDIDA

PIMEC ha posat en marxa la campanya ‘Som indústria’, que vol ser un toc d’atenció als nostres governants i a la societat en general per la pèrdua de pes del sector: han tancat 18.937 empreses i s’han destruït 241.500 llocs de treball en el que portem de segle XXI.

En presentació telemàtica celebrada aquest dimecres, el president de PIMEC, Antoni Cañete, va precisar l’objectiu d’aquesta iniciativa: “la sensibilització de la importància de la indústria a Catalunya i la necessitat de promoure polítiques efectives per a recuperar el seu pes a la nostra economia”.

Que Catalunya és un país industrial ho certifiquen les següents dades: un 19,8% del VAB i un 17,6% de l’ocupació al 2020. Si comparem la indústria catalana amb el conjunt de l’espanyola, suposa un 18,5% de les empreses, un 21,8% de l’ocupació, un 22,4% de la xifra de negoci, un 24,6% del VAB, un 24,5% de les exportacions i un 27,7% de les importacions.

No obstant això, la caiguda del teixit industrial català en els darrers anys, per la crisi i per la pandèmia, és evident, i obliga a prendre mesures.

En concret, PIMEC demana a l’executiu de Pere Aragonés “la governança efectiva de la política industrial, a l’impuls de propostes tractores, transformadores i tranversals amb dotació econòmica ambiciosa”, i també “un nou Pacte Nacional per la Indústria”.

Una indústria que aplega diversos sectors (automoció, agroalimentari, salut, béns d’equip…) que requereixen solucions comuns però també particulars: adaptar l’oferta formativa a la demanda del sector, invertir en R+D+i, apostar de forma decidida per la logística, transformació del sistema energètic…

Un fet que pot ajudar, i molt, a sortir de la crisi és l’arribada dels fons europeus Next Generation. “Catalunya ha d’aprofitar aquesta oportunitat, tot posant en valor la diversitat per transformar el sector en un veritable ecosistema innovador i de futur”.

La presidenta de PIMEC Metall, Concha Fuentes, va incidir també en el potencial industrial del país, que “el 2020 comptava amb 36.195 empreses, un 99,3% de les quals son pimes; amb exportacions per un valor de 66.290,2 milions d’euros i importacions per un total de 76.144,1 milions, tot ocupant 587.500 persones”.

En el marc de la campanya, PIMEC organitzarà una cimera sobre el sector, per tal d’enfortir el debat i l’acció sobre la indústria del futur.

Comentaris
To Top