Ciutat

Entitats ecologistes creen SOS Vallès, una plataforma orientada a preservar el medi ambient de la comarca

Bosc de Volpelleres
Bosc de Volpelleres, a Sant Cugat / D.S.

Prop de 30 d’entitats ecologistes, ambientalistes i veïnals han creat SOS Vallès, una plataforma que abordarà la preservació del medi ambient a la comarca. Els promotors han anunciat la seva creació amb coincidència amb el dia mundial del Medi Ambient, el 5 de juny de 2021. “Esperem que SOS Vallès sigui una eina útil i moltes entitats s’adhereixin al treball coordinat que hem iniciat el territori conjunt del Vallès, dividit administrativament com dos Vallesos i consells comarcals sense coordinació ni cooperació”, afirmen des de la plataforma.

SOS Vallès serà espai que intentarà compartir i formular propostes alternatives per mitigar l’impacte ambiental del territori. A més, la plataforma té la intenció d’apostar per una economia de suficiència al Vallès amb l’objectiu d’incrementar la participació ciutadana en la gestió i planificació del territori. “Actualment és simplement testimonial”, asseguren des de la nova entitat.

Decàleg de deu propostes

La Plataforma té un decàleg amb deu propostes, sota el títol simbòlic ‘El Vallès que volem’, que permeten plantejar des de ja els “reptes i conflictes ambientals”, així com “l’emergència climàtica i la preservació dels espais naturals”. A sota, el seguit de punts que pretén seguir SOS Vallès:

  1. Un Vallès amb una nova cultura dels parcs naturals, del bosc i de la conservació forestal.
  2. Un Vallès que recuperi, protegeixi i que reconegui la inundabilitat dels espais fluvials com a connectors de la biodiversitat.
  3. Un Vallès amb parcs agraris protegits en el sòl no urbanitzable i fomentant l’agricultura de proximitat i agroecològica.
  4. Un Vallès sense el Quart Cinturó amb la mobilitat sostenible, amb una major implantació de transport públic i ferroviari i millorant les actuals infraestructures viàries i un foment de la mobilitat en bicicleta.
  5. Un Vallès contra els macroprojectes urbanitzadors com el Centre Direccional, el calderí i el Pla Director del circuit de Montmeló, entre d’altres.
  6. Un Vallès on no hi hagi més abocadors, es faci un segellament dels abocadors existents i on s’afronti la restauració ambiental de les pedreres.
  7. Un Vallès on s’apliqui de forma radical l’estratègia del residu 0 i s’afronti l’ecologia urbana amb les problemàtiques del reciclatge integral, la recollida selectiva porta a porta i tenir consciència que el millor residu és el que no es produeix.
  8. Un Vallès que assumeixi la producció urbana d’energies netes renovables mitjançant l’ús de cobertes, polígons industrials, vials i infraestructures viàries existents, que salvaguardi els terrenys agrícoles i que fomenti la reducció de la demanda energètica.
  9. Un Vallès on s’afrontin els conflictes ambientals de salut pública a causa de la industrialització i contaminació del medi ambient, també acústica i lumínica i que afecta greument la biodiversitat.
  10. Un Vallès compromès en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat i en la prevenció de la salut i el medi ambient.

Així mateix, a continuació, podeu veure el total d’entitats que formen la nova plataforma:

Comentaris
To Top