Ciutat

Augmenta el nombre d’aspirants a la docència; però la meitat es queda a les portes

Selectivitat 2021
Alumne fent un examen / VICTÒRIA ROVIRA

Els exàmens de les oposicions d’educació han començat aquesta setmana. En total, es posen a disposició 3.500 places, entre secundària, primària, infantil i formació professional a tot Catalunya. Són les primeres oposicions que es realitzen en el nou escenari de normalitat, on s’han augmentat el nombre de seus i tribunals. A la nostra ciutat, en cinc instituts es duen a terme les proves: Agustí Serra, Ferran Casablancas, Pau Vila, Industrial i Joan Oliver.

Segons el director de Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, s’han escollit aquests centres perquè tenen un bon accés al transport públic: “Cal facilitar el desplaçament a tots els opositors”. Viñas, també destaca que el nucli principal d’aspirants són entre 20 i 30 anys, franja d’edat no vacunada: “Hem seguit de manera molt estricta el protocol sanitari, està molt organitzat i no s’ha produït cap incidència fins aleshores”. Així mateix, un 30% de docents són interins. Viñas reivindica: “cada any surten més places a l’escola pública, volem revertir aquesta situació”.

La Marta, sabadellenca i aspirant de mestra de primària, és la primera vegada que s’hi presenta: “Tinc ganes de tenir una estabilitat”. Ella fa un any que s’està preparant. “Des del confinament estic estudiant”, assegura. Tot i això, explica que el coneixement real es troba dins de l’aula. Per contra, Carla Rabaneda, una altra opositora, està estudiant per l’examen des de l’octubre. Opina que des que ha après el temari, se sent molt més preparada. Finalment, la Paola, s’hi presenta per ser mestre d’infantil, des de sempre té clar que vol ser professora, explica que cada vegada ho veu més a prop.

UN DE CADA DOS NO PASSA EL TALL

Només un de cada dos estudiants ha aprovat les PAP per accedir als graus d’Educació d’Infantil i Primària. Les proves d’aptitud, es van realitzar el passat 10 d’abril, i es convoquen des de fa tres anys. El seu principal objectiu és seleccionar més rigorosament els aspirants dels graus de magisteri, a més de prestigiar la professió. Els resultats d’aquestes, però, empitjoren cada any.

Mar Montesinos, estudiant d’un cicle superior d’educació infantil, no va aprovar l’examen, tot i apuntar que no era excessivament complicat: “els nervis em van fer una mala jugada”, lamenta. Així mateix, considera que no és necessari convocar unes proves específiques per entrar al grau d’educació infantil, alhora, manifesta que “caldria realitzar una prova més pràctica”. En canvi, Marta Domènech va aprovar les proves, considera que aquestes són un repàs general del temari estudiat al centre educatiu: “Són com unes competències bàsiques”. Tot i això, ella assegura que el nivell era més alt que l’exigit els darrers anys, sobretot en competència matemàtica. D’aquesta forma, els aspirants han de demostrar tenir uns bons coneixements lingüístics i matemàtics, independentment dels exàmens de la selectivitat.

Comentaris
To Top