Ciutat

Dos de cada deu bars han recuperat els ingressos pre-Covid

Dos de cada deu bars recuperen els ingressos pre-Covid i el 87% dels establiments hostalers preveuen aixecar tots els ERTO el proper trimestre

Els propietaris de bars i restaurants veuen amb optimisme l’obertura de l’oci nocturn / VICTÒRIA ROVIRA

Més llibertat, més consum, més ingressos. El sector de l’hostaleria agafa embranzida amb la inauguració de l’estiu i la relaxació de les restriccions: el 61% dels bars i restaurants de Sabadell ja facturen, com a mínim, la meitat del que ingressaven abans de la Covid, segons un sondeig elaborat pel Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell per al Diari de Sabadell. I dos de cada deu ingressa el mateix que fa dos anys, amb una recuperació superior al 70% de la facturació respecte a l’any 2019.

L’optimisme arriba de la mà de bones previsions de cara a la fi dels ERTO: el 87% dels establiments que mantenen algun treballador sota aquest paraigua tenen previsió d’incorporar tota la plantilla el proper trimestre. Només el 13% preveu aixecar la mesura a principis de l’any vinent. De fet, l’evolució del sector és positiva, segons les últimes dades de l’aplicació Pulso del Banc Sabadell: l’activitat comercial ha crescut un 10% aquesta setmana en comparació amb el mateix període del 2020. També el tiquet de compra mitjà ha crescut un 12% durant l’última setmana, i ara se situa en els 25 euros per comensal. 

Jordi Roca, president del Gremi, destaca que el sector està “molt il·lusionat”, però adverteix que “encara hem de tenir els peus a terra i ser escrupolosos amb les mesures”. Tot i això, el sector preveu un estiu “molt bo”. “El fet que hi hagi gent que es quedi a la ciutat beneficia el comerç de proximitat i les terrasses funcionen com a pol d’atracció de la clientela”, destaca Roca.

Les perspectives de futur són esperançadores. No només per al sector de l’hostaleria, també per al comerç: “Aquests mesos arribarà temps d’eufòria consumista, veurem com la despesa mitjana es dispararà”, assevera Vicent Borràs Català, sociòleg del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la UAB. L’investigador considera que s’hi sumen dos factors: l’increment de l’estalvi entre el gruix de població que no ha estat afectat per una reducció salarial i les ganes per reprendre la vida social. “És evident que hi ha hagut restricció en el consum l’últim any, però la dinàmica canviarà i l’economia tirarà milles”, justifica l’expert.

L’oci nocturn, un avantatge

El sector també veu amb bons ulls la reobertura de l’oci nocturn: vuit locals consideren que ajudarà a impulsar el consum a bars i restaurants. “Ho estàvem esperant, és imprescindible que la roda funcioni. És una cadena”, considera Roca. També l’ampliació de comensals per taula és un estimulant del consum. José Luis Gómez, propietari d’un bar de Ca n’Oriac, explica que ha perdut clientela “que s’estimava més fer un dinar a casa que fer-ho a taules separades”. 

El sector considera que encara hi ha camí a recórrer: “Estem millorant a poc a poc, hi ha dies molt bons i d’altres molt fluixos”, destaca el Javi, propietari del bar Can Varis. Hi coincideix Toñi Álvarez, des del bar Carreras, que explica que factura menys del que esperava. “Durant les tardes hi ha un repunt de feina a les terrasses, però entre setmana encara falta que s’animi el consum”, afegeix Pepe Gómez, des del bar La Apujarra. Malgrat això, reconeix que els caps de setmana “la recuperació és evident”.

Segons l’enquesta anterior –maig 2021–, tots els establiments havien patit caigudes en la seva facturació respecte a l’any 2019 en els moments més difícils de la pandèmia. I la gran majoria –set de cada deu establiments– havien topat amb davallades que superaven el 50%. Ara la situació s’ha revertit, i esperen que la tendència sigui a l’alça: “Amb el bon ritme de vacunació, només podem remuntar”, coincideixen els propietaris d’establiments entrevistats. La recuperació està sent complexa per a altres establiments: quatre de cada deu bars i restaurants es recuperen més lentament. 

I és que les restriccions encara no han acabat. Des del passat 21 de juny, el nombre màxim de comensals per taula passen a ser de 6 persones a l’interior i 10 a terrasses amb una distància que passa de 2 metres a 1,5 metres. Bars i restaurants poden obrir de manera ininterrompuda, això sí, des de les 6 h fins a la 1 h, un horari que inclou la recollida de l’establiment i el servei a domicili. L’aforament interior està limitat al 50%. Ara, però, les terrasses ja es poden obrir del tot. A les portes d’un estiu que comença amb bon peu per al sector, els professionals de la restauració esperen que representi “el principi de la fi”.

El xec regal municipal

Una iniciativa “molt positiva”, malgrat que es posa en marxa a la tardor. L’Ajuntament de Sabadell, en col·laboració amb la Cambra de Comerç,  ha destinat 1,6 milions d’euros a la campanya Xec Comerç, que consisteix en repartir vals de 20 euros a totes les famílies de la ciutat per gastar en botigues i bars i restaurants de la ciutat. Si bé es va impulsar el mes de març per ajudar en la reactivació econòmica dels establiments, els propietaris consideren que “és una mesura molt positiva” malgrat que un 45,5% sosté que “s’hauria d’haver posar en marxa en els moments més crítics del sector”, segons es desprèn del sondeig elaborat pel Gremi d’Hostaleria.

De fet, les últimes previsions són que els vals es comencin a distribuir entre els sabadellencs al mes d’octubre. “Hem passat els mesos més durs, ara preveiem que remonti la feina i, per tant, els ingressos”, destaca l’Antonio, propietari d’un bar de Sant Julià. Al seu parer, que el val arribi després de l’estiu “és una ajuda”, però creu que hagués estat “millor” si s’hagués impulsat durant la vigència del toc de queda. D’altres ho consideren un encert: “Ajudarà a estimular el consum després d’estiu, un dels punts vall de l’any”, defensen des del bar Carreras.

 El 65,2% dels professionals enquestats, però, aplaudeixen la iniciativa municipal, que permetrà a totes les famílies de Sabadell gaudit de 20 euros en concepte de descomptes en les compres en comerços, bars i restaurants de Sabadell.

Comentaris
To Top