Ciutat

Les claus per viatjar amb seguretat en temps de pandèmia

[Marina Torras]

Viatjar en temps de pandèmia pot resultar caòtic per la quantitat d’estrictes mesures a seguir i documents que es demana als turistes. Per volar i sortir de la Península, un dels requisits és el certificat de vacunació de la Unió Europea (UE), més conegut com a Passaport Covid, que es pot demanar a través de la web de La Meva Salut. Aquest certificat prova que s’ha administrat a la persona que viatja amb una dosi de la vacuna, una de les homologades per la UE (AstraZeneca, Pfizer, Moderna o Janssen), i que han passat mínim 14 dies des de l’aplicació de la vacuna.

Alguns països, però, demanen la pauta de vacunació completa, amb un mínim de 14 dies des de la segona aplicació. Si no es té encara el certificat de vacunació, tant perquè la persona que viatja no té cap dosi de la vacuna o no té la pauta completa, alguns països demanen un test d’antígens abans del vol amb 48 hores d’antelació com a màxim, i 72 hores abans si és PCR.

Un altre requisit imprescindible a alguns destins, tant si es té el certificat de vacunació com si no, és apuntar-se al registre de salut del país. La gestió s’ha de fer abans del viatge a través del web oficial del govern de cada país, de manera en línia i gratuïta. Aquest registre serveix per controlar els passatgers que viatgen a cada país, i es pot portar imprès amb un codi QR o al telèfon mòbil.

En cas que la persona que viatja ja hagi passat la Covid, el procediment és el mateix: certificat de vacunació en cas que ja tingui la dosi reglamentària d’una vacuna homologada, o en cas contrari, test d’antígens o PCR; i apuntar-se al registre de salut del país de destí.

Destins més i menys estrictes

Les normes que demana cada país de destí varien i això ha condicionat les eleccions turístiques d’enguany dels terrassencs. Aquest estiu han oblidat la Unió Europea i han optat pel turisme nacional, especialment les illes Balears o Canàries. També han optat per les llargues distàncies, com Amèrica del Sud. En aquest continent les mesures són més laxes i només es demana apuntar-se al registre de salut del país i portar el certificat de vacunació. Si no es té el certificat reglamentat per la Unió Europea, no cal realitzar-se un test d’antígens o PCR.

El problema apareix en retornar a la Península: després d’haver estat a Argentina, Colòmbia, Bolívia, Índia, Bangladesh, Ghana o Namíbia, és necessari fer una quarantena de 10 dies un cop arribats a la Península. La raó és l’alt risc de contagis per la COVID 19 en aquests països. Altres estan vetats: Estats Units, Xina, Japó i altres destins asiàtics no permeten l’entrada al turisme.

Pel que fa als que hi viatgen per residència, motius laborals o d’urgència hauran de complir una quarantena de 10 dies al país de destí, a part de fer-se un test d’antígens o PCR per tal de volar.

QUÈ ENS CAL SI ANEM A …

Illes Balears

Des de l’abril, el govern balear ha contractat empreses de laboratoris d’analítiques perquè realitzin tests d’antígens al mateix aeroport als passatgers que arribin a les illes. Amb una dosi de la vacuna, el certificat de vacunació ja és vàlid per viatjar-hi.

Illes Canàries

A l’aeroport de les illes es duu a terme el registre de salut dels passatgers, per tant no és necessari que els turistes s’apuntin al registre prèviament. Accepten el certificat de vacunació amb només una dosi, però amb un temps mínim 14 dies des de l’aplicació.

Mèxic

L’ús de la mascareta, els protocols d’higiene i les restriccions horàries no són tan estrictes a alguns països d’Amèrica Central i del Sud, com Mèxic, raó que ha potenciat que molts turistes els escullin com a destins per a les seves vacances d’estiu.

República Dominicana

Els països del Carib, entre ells República Dominicana, s’han coordinat per a potenciar el turisme: els mateixos hotels contacten amb els laboratoris d’analítiques perquè vinguin a l’hotel i efectuïn els tests d’antígens als turistes.

Comentaris
To Top