Ciutat

Gervasio Sánchez mostrarà les fotografies i les seves vivències del setge de Sarajevo

Gervasio Sánchez inaugura l’exposició Sarajevo: Guerra y Paz el proper 2 de setembre. La mostra fotogràfica es podrà veure al Casal Pere Quart fins al 30 de setembre. I s’estrena en el marc de la Festa Major de Sabadell, que tindrà lloc del 3 al 6 de setembre (si bé sense actes multitudinaris). 

L’exposició pretén “reivindicar la cultura de la pau i de la no violència”, segons la regidoria de Drets Civils, la qual organitza la mostra. La presència de Sánchez a Sabadell permetrà que l’autor realitzi visites guiades a la mostra, els dies 2 i 3 de setembre. Tot i que els passis són gratuïts, cal reservar plaça https://bit.ly/expoSarajevo.

Actualment, Gervasio Sánchez és probablement el fotoperiodista més rellevant de l’Estat. Nascut a Còrdova l’any 1959, resideix a Saragossa des de la dècada del 1980. Ha cobert diversos conflictes armats d’Amèrica Llatina, així com la guerra del Golf. En esclatar les guerres balcàniques, es va desplaçar a Bòsnia, on des de 1992 va cobrir els conflictes derivats de la desfragmentació de l’antiga Iugoslàvia

De fet, l’Ajuntament de Sabadell va commemorar l’any passat el 25è aniversari de la fi de la guerra a Bòsnia: els mil dies de setge que va patir la ciutat de Sarajevo, però també la solidaritat que va reconstruir-la. L’ajuda sabadellenca va permetre –entre altres– enviar medicaments, reinaugurar el Karmeni Teatar’55 i reposar la xarxa urbana d’autobusos. El 1997, una comitiva de 57 persones viatjava des de Sabadell a la capital bosniana.

Els tres anys de guerra representen el setge més llarg de la història militar moderna. De fet, Sarajevo va ser envoltada per les forces sèrbies l’abril de 1992. La guerra va durar fins a l’octubre de 1995. De mitjana, 329 obusos van caure sobre la ciutat cada dia. La ciutat va ser privada d’electricitat, de calefacció, d’aigua i de medicaments. A conseqüència del setge, la població va baixar sensiblement.

Les estimacions que es fan són de 12.000 morts i 50.000 persones ferides, però en el transcurs dels tres anys que va durar el setge de la ciutat les forces sèrbies van ser incapaces de prendre la ciutat.

Sarajevo, juny del 1997: un viatge per no oblidar

Comentaris
To Top