Oci i cultura

Redescobrint la pionera Impremta Sallent

Detall d’un original de ‘Sabadell del meu record’, a la Tècnica / VICTÒRIA ROVIRA

El Museu d’Art inaugura dimecres la mostra La impremta Sallent, de Sabadell. Dietari imprès d’una ciutat. Aquesta va ser una de les impremtes catalanes de referència de la primera meitat del segle XX. Fundada per Joan Sallent i Prat, fou, durant gairebé 70 anys, divulgadora i testimoni de moltes de les activitats sabadellenques; ja fossin estrictament personals, professionals, artístiques, comercials o industrials. El Museu d’Art de Sabadell li dedica un estudi i una exposició, abans que el pas del temps i la dispersió d’alguns llegats faci impossible de recuperar aquesta etapa fonamental de la cultura catalana i sabadellenca. 

Fa justament mig any, la Fundació La Mirada i l’editor Miquel Bach van publicar el llibre Joan Sallent, impressor, que es tractava d’una breu antologia de textos dels anys 20 i 30; a més a més d’una entrevista amb el net de l’impressor, Xavier Sallent.

Érem ciutat d’impremtes

A través de tres generacions de membres de les famílies Sallent i Custodio, als tallers Sallent es van imprimir alguns dels llibres més importants de la literatura catalana contemporània, col·leccions com la Biblioteca Sabadellenca o la mítica La Mirada, i exquisides obres de bibliòfil; però també la papereria i els imprescindibles “llibres ratllats” que registraven tots els moviments de la indústria local; revistes, goigs, fulletons comercials, calendaris, invitacions, recordatoris i fins i tot paper moneda.

L’excel·lència professional de la impremta Sallent, embellida amb il·lustracions i gravats d’artistes locals com Antoni Vila Arrufat, Joan Vilacasas, i molt especialment Ricard Marlet, estampa els diferents batecs d’una ciutat en un període d’eclosió i expansió inèdits, a través d’un ampli ventall d’activitats: des de la solemnitat institucional de l’ajuntament o del Gremi de Fabricants, fins a les aficions dels habitants, com l’excursionisme, el teatre o el ball, tot passant per la creativitat plàstica i literària.

* Oberta de l’1 de setembre del 2021 al 27 de febrer del 2022.

Comentaris
To Top