Publicitat
Ciutat

La Creu Alta commemora el seu 250è aniversari amb una cinquantena d’actes

Ca l'Estanquer, una de les cases més emblemàtiques de la Creu Alta / VICTÒRIA ROVIRA
Ca l'Estanquer, una de les cases més emblemàtiques de la Creu Alta / VICTÒRIA ROVIRA

La Creu Alta commemora el 250è aniversari de les primeres cases que van ser escripturades al barri, el 2 de febrer de 1772. Per celebrar-ho, l’associació de veïns del barri ha impulsat una cinquantena d’activitats que s’inicien aquest cap de setmana i s’allargaran fins al maig del 2022. “Encara pot ser que la programació creixi. Hi ha entitats que encara s’hi volen sumar”, expressa Jordi Torguet, des de l’entitat veïnal. La celebració sortirà dels límits de la Creu Alta, i s’estendrà fins a Terrassa i Barcelona.

Després d’una primera part amb activitats orientades a la celebració de l’aniversari, aquest cap de setmana arrenca la segona part del projecte, amb els actes principals. Aquest cap de setmana s’ha programat una caminada des de la Creu Alta fins a l’antic Ajuntament de Sant Pere de Terrassa –l’antic municipi al qual pertanyia la Creu Alta abans d’annexionar-se a Sabadell–, ubicat a Terrassa. Els sabadellencs també es desplaçaran a Barcelona, el pròxim 22 de gener, per visitar l’actual Monestir de Sant Vicenç de Jonqueres.

A banda, s’han organitzat xerrades sobre la mobilitat al barri, activitats de caire nadalenc, exposició de fotografies al carrer sobre la història de la Creu Alta. L’acte central està previst pel mateix 2 de febrer del 2022. En aquest sentit, la festa culminarà el 28 de maig de 2022, una setmana abans de la festa major de la Creu Alta, que també celebra el 125è aniversari de la seva celebració per Pasqua de Pentecosta.

/ D.S.

Un repàs del passat

L’any 1772 un masover de Mas Canals, Josep Camps, va decidir obrir un establiment comercial al que ara coneixem com la Creu Alta. Va edificar allà on encara ningú no havia construït. Eren els orígens del barri de la Creu Alta, com recull el periodista Manel Camps i Bosser en el seu llibre La Creu Alta, un poble convertit en barri.

De fet, la Creu Alta va ser un poble fins que el 1904 es va acabar convertint en un nou barri de Sabadell, quan es va adherir formalment a la nostra ciutat. Malgrat que la primera presència al barri data de l’any 1772, ja s’ha previst un programa d’actes per commemorar el 250è aniversari un any abans, coincidint amb la festa major que es reprèn la setmana vinent.

Publicitat
Comentaris
To Top