Publicitat
Ciutat

Darrere d’‘El Diluvio’, diari de referència de la Segona República

De biografies se n’han fet de moltes persones, però no tantes de diaris i menys de premsa catalana. Partint d’aquí, el periodista i doctor en Història Gil Toll presenta el llibre El Diluvio, la prensa y la Segunda República, una versió resumida del que ha estat la seva tesi doctoral i en què rescata la història d’aquest diari que es va editar a Barcelona durant gairebé 60 anys, des del 1879 al 1939, tot i que l’autor se centra en el període indicat, del 1931 al 1936. Va ser la capçalera de referència a la ciutat només per darrere de La Vanguardia, tot i que tenien públics diferents.

Gil Toll, a la presentació del llibre / VICTÒRIA ROVIRA

L’historiador va presentar el llibre aquest dimarts al vespre a Sabadell, convidat per la Fundació Bosch i Cardellach a l’antiga Escola Industrial i acompanyat del també historiador Joan Esculies. Toll va destacar que El Diluvio era un diari pensat per ser diferent de la premsa de l’època i tenia una visió obertament republicana federal, la qual cosa el va situar en la referència d’aquest aspecte ideològic.

L’autor subratlla que els impulsors del diari tenien una clara “vocació d’intervenir en la vida pública, tutelar ERC, el partit Federal, dir el que havia de ser l’esdevenir del país”, sempre defensant el republicanisme federal i l’autogovern de Catalunya. Per exemple, en la mort del president Macià van apostar decididament per Lluís Companys.

Un assaig digerible

L’historiador Joan Esculies va subratllar que es tracta d’un document fet amb rigor històric i acadèmic, però que, alhora, està redactat d’una manera “llegible i creïble”, allunyant-se de la densitat habitual de les tesis doctorals.

Publicitat
Comentaris
To Top